KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
11 lipca 2017

Sycące przekąski - poznaj nasze propozycje!

Polecamy przepisy na smaczne i sycące przekąski, które szybko zaspokoją głód oraz doskonale sprawdzą się na imprezie i nie tylko. 

Pomidory faszerowane różnościami

Składniki:

  • 15 niedużych, okrągłych, jędrnych pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny

Wykonanie :

Pomidory umyć, ściąć „kapelusze” od strony ogonków, wydrążyć miąższ, posolić, skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyrządzić pięć rodzajów nadzienia, nałożyć je w wydrążone pomidory, przybrać i ułożyć na liściach sałaty.

Nadzienie I : 3 łyżki ugotowanego ryżu wymieszać z 2 łyżkami majonezu, drobniutko pokrojonym świeżym ogórkiem, solą, pieprzem i curry.

Nadzienie II : Małą puszkę sardynek połączyć ze 100 g roztartego białego sera i posiekaną zieloną pietruszką.

Nadzienie III : 50 g sera ementalera pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z 2 łyżkami tak samo rozdrobnionego ogórka, 2–3 marynowanymi grzybkami drobno posiekanymi i 2 łyżkami majonezu.

Nadzienie IV :2 jaja ugotowane na twardo posiekać, utrzeć z łyżką masła, 2 małymi cebulkami posiekanymi ze szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą myśliwską.

Nadzienie V : 4 łyżki twarogu rozetrzeć z 3 łyżkami gęstej śmietany, dodać kopiastą łyżkę drobno pokrojonej świeżej papryki, szczypiorek i ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem

 

Ser żółty faszerowany

Składniki:

  • 50 dag żółtego sera,
  • 20 dag wędliny,
  • 2 jaja na twardo,
  • 2 gotowane marchewki,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • ćwierć kostki masła,
  • 10 dag sera topionego,
  • sól i pieprz.

 

Wykonanie:

Z masła oraz topionego serka, dodając sól i pieprz, utrzeć gładką masę. Jaja, wędlinę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, wymieszać, dodać groszek i połączyć z masą serową. Żółty ser pokroić w małe kostki, włożyć do grubszej torebki foliowej, umieścić w garnku z wrzącą wodą i obracać, aby równo się roztopił. Trzeba uważać, aby torebka nie dotknęła dna garnka, bo ser będzie się topił nierównomiernie.

Gdy ser będzie miękki, należy go wyjąć z torebki i rozwałkować jak ciasto na prostokąt grubości około 0,5 cm (trzeba to zrobić szybko, aby ser nie zastygł), posmarować przygotowaną masą i zwinąć. Owinąć ściereczką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Pokroić w plasterki i podawać jako przystawkę z ulubioną surówką.

 

Surówka wielowarzywna

Składniki:

  • po niedużym kawałku kapusty białej i czerwonej,
  • pół selera,
  • 1–2 marchewki,
  • cebula,
  • 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek,
  • cukier, sól.

Wykonanie:

Czerwoną kapustę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na tarce o oczkach średniej wielkości. Cebulę i białą kapustę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, doprowadzić do smaku solą i cukrem, wymieszać z majonezem lub oliwą z oliwek.

 

A może deser?

Koktajl mleczno-owocowy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka zsiadłego, kefiru lub jogurtu,
  • 2 szklanki owoców (np. truskawki, maliny, czarne porzeczki),
  • cukier do smaku.

Wykonanie:

Mleko połączyć z owocami, dodać cukier i zmiksować. Podawać w wysokich szklankach.

 

Smacznego!

 

kontakt1.jpg
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

 

 

Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione