KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Niezwykłe właściwości olejów zimnotłoczonych

Opublikowano 19.03.2018 r.
Smaczne i zdrowe oleje zimnotłoczone są coraz częściej obecne w diecie Polaków. Jeszcze kilka lat temu w naszym kraju głównie stosowane były olej słonecznikowy oraz olej rzepakowy – zwykle rafinowane, a więc oczyszczone i pozbawione wielu składników odżywczych. Dziś oleje zimnotłoczone są coraz bardziej popularne. Dlaczego są tak zdrowe i jaki mają wpływ na nasz organizm? Przeczytaj i dowiedz się więcej.

Wśród wszystkich tłuszczów oleje roślinne są najlepsze dla zdrowia. Ale oczywiście olej olejowi nierówny. Najbardziej pożądanymi w diecie są oleje nierafinowane – nieoczyszczone, a więc niepozbawiane żadnych substancji znajdujących się w nasionach, z których produkuje się olej. Wśród olejów nierafinowanych z kolei, najzdrowsze są oleje tłoczone metodą „na zimno", czyli wyciskane z nasion za pomocą prasy. W całym procesie otrzymywanego produktu nie podgrzewa się, stąd więc określenie oleje zimnotłoczone.

Nierafinowane oleje zimnotoczone znacznie różnią się od pozostałych olejów – nie są tak klarowne i przejrzyste ze względu na brak procesu oczyszczania, zwykle też mają o wiele krótszy okres przydatności do spożycia. Ale w przeciwieństwie do olejów rafinowanych są także o wiele zdrowsze – zawierają dużo większą ilość substancji odżywczych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy. W procesie produkcji oleje nierafinowane nie tracą także witaminy E, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a jednocześnie jest także naturalnym konserwantem dla oleju. 

Obecność olejów zimnotłoczonych w zdrowej diecie jest ważna przede wszystkim ze względu na obecność w nich dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 oraz omega-6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz soli mineralnych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuczone (w skrócie NNKT) nazywane także czasami zbiorczo witaminą F to substancje, których niestety brakuje w diecie wielu Polaków. Ich bogatym źródłem są tłuste ryby morskie, których jemy niestety niewiele, alternatywnym źródłem NNKT mogą być zatem oleje. Jakie zatem oleje wybrać dla siebie? Okazuje, że  wiele olejów zimnotłoczonych ma lecznicze właściwości, można więc sięgnąć po olej najlepszy dla naszego zdrowia. Poznajmy więc najpopularniejsze i najzdrowsze olejezimnotłoczone. 


Olej z orzechów włoskich

Zawiera dużą ilość kwasów omega-3 i 6 (już łyżka tego oleju pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na NNKT). Olej ten jest także bogatym źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B i magnezu. Olej z orzechów włoskich może być więc pomocny dla osób narażonych na przewlekły stres. Olej wpływa także pozytywnie na pamięć oraz odporność.  
Olej lniany to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularne stosowanie oleju lnianego wpływa na poziom cholesterolu – obniża pozom LDL (tzw. złego cholesterolu) jednocześnie zwiększając poziom HDL czyli „dobrego cholesterolu”. Olej ten jest więc polecany osobom mającym nieprawidłowe poziomy tych lipidów we krwi. Wpływając na poziom cholesterolu olej lniany zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz zmniejsza ryzyko zawału serca. 

Olej z ostropestu

Znany jest głównie z pozytywnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Nasiona ostropestu plamistego z których wyciska się olej są bowiem bogatym źródłem sylimaryny, która chroni komórki wątroby przed szkodliwym oddziaływaniem toksyn, takich jak alkohol czy leki, wpływa także korzystni na procesy regeneracji i oczyszczania wątroby.  

Olej z awokado

Wpływa pozytywnie na prawidłową pracę układu krwionośnego, a także na koncentrację oraz pracę mózgu. Jest źródłem witamin: A, H, K, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych, zawiera dużo witaminy E, nazywanej potocznie witaminą młodości, opóźnia bowiem procesy starzenia się skóry. 

Olej krokoszowy

Wytwarzany z nasion krokosza barwiarskiego, wpływa szczególnie pozytywnie na kobiecy organizm – składniki w nim zawarte regulują  cykl miesiączkowy i zmniejszają bolesność miesiączek. Ponadto jak większość olejów zimnotłoczonych obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność. 

Olej z nasion czarnuszki

To wybór idealny dla alergików. Olej zawiera związek o nazwie tymochinon, zmniejszający wydzielanie histaminy, która  odpowiada za powstawanie reakcji alergicznej. Olej z czarnuszki mona stosować wewnętrznie oraz zewnętrznie przy alergiach skórnych. 

 

Oleje zimnotłoczone powinny być stałymi elementami naszej diety, najlepiej znaleźć olej odpowiednio dobrany do potrzeb organizmu i stosować go regularnie, np. dodając do ulubionych potraw. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:oleje zimnotłoczone
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO