Karmienie bydła – jak tworzyć wołowinę idealnie zdrową dla ludzi?

Problemy żywieniowe współczesnych społeczeństw
Obecnie ludzie stosują często niewłaściwe dla siebie diety i cierpią z tego powodu na niedobory składników pokarmowych. Przykładowo, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są niezbędnymi ludzkimi substancjami odżywczymi, ale przeważnie konsumujemy zbyt dużo kwasów omega-6 i za mało kwasów omega-3, co może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, otyłości i cukrzycy. Obliczono na przykład, że Amerykanie spożywają od 10 do 15 gramów kwasów tłuszczowych omega-6 na każdy gram omega-3, a powinno być odwrotnie. Inne badania wykazały z kolei, że spożywanie organicznej wołowiny lub ekologicznych produktów mlecznych obniża spożycie kwasów omega-6, a jednocześnie zwiększa spożycie omega-3 i kwasu linolowego (CLA), kolejnego cennego i bardzo zdrowego dla naszego serca i układu krążenia kwasu tłuszczowego.
Abyśmy więc jedni zdrowe produkty spożywcze, ogromny wpływ ma to, jak wyhodujemy spożywcze rośliny, nabiał, jaja i mięso!
Jak powinno przebiegać karmienie bydła, w celu produkcji wołowiny idealnie zdrowej dla ludzi?
W ramach wspólnego projektu badawczego, obejmującego University of Minnesota, Johns Hopkins University, Newcastle University w Anglii, Southern Cross University w Linsmore, NSW Australia i Aarhus University Hospital w Danii – naukowcy z tych uczelni wspólnie odkryli, że krowy karmione w 100% ekologiczną trawą i dietą opartą na roślinach strączkowych, produkują mleko o podwyższonych poziomach kwasów omega-3 i sprzężonego kwasu linolowego CLA. Spożywanie takiego mleka i pochodzących z niego wyrobów zapewnia więc zdrowszą równowagę kwasów tłuszczowych w diecie. Ulepszony profil tych kwasów w mleku ekologicznym od krów karmionych trawą powoduje, że stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest bliski 1 do 1, w porównaniu ze stosunkiem 5,7 do 1, jaki jest zwykle notowany w konwencjonalnym mleku pełnym od krów. Lepszej jakości jest również mięso uzyskiwane od tak karmionych krów. Wraz z rosnącym popytem konsumentów na ekologiczne produkty mleczne, producenci mogą też zwiększyć swoją rentowność i udział w rynku.
Karmienie bydła – wyniki badania
Wyżej wymieniona, międzynarodowa grupa naukowa analizowała wzmocnienie profilu mlecznego kwasu mlekowego u krów mlecznych, poprzez racje oparte na pokarmach z dietetycznym modelowaniem żywieniowym, porównane z profilem kwasów tłuszczowych mleka od krów karmionych konwencjonalnie. Inne badania objęły analizę jakości mięsa. Wykazano, że krowy karmione nienawożoną trawą i innymi paszami zielonymi (szczególnie strączkowymi) otrzymują w 100% dietę ekologiczną. Ważne są też przechowywane pasze naturalne, takie jak siano i kiszonka. Takie „ekologiczne” krowy otrzymują przeciętnie ok. 80% dziennego spożycia suchej masy z pasz zielonych i 20% z ziarna i koncentratów. „Konwencjonalne” krowy są natomiast karmione racjami, w których pasze naturalne stanowią szacunkowo tylko ok. 53% dziennego spożycia suchej masy, a pozostałe 47% pochodzi z ziaren i koncentratów. Konwencjonalne zarządzanie żywieniem bydła stanowi do tego ponad 90% w farmach krów mlecznych i bydła mięsnego w gospodarstwach państw zachodnich. Większość bydła jest więc karmiona nieekologicznie.
Karmienie bydła zielonkami – ważne korzyści dla zdrowia publicznego
Mleko i mięso od krów karmionych ekologicznie paszami zielonymi zapewnia zdecydowanie najwyższy poziom 147% kwasów omega-3 (0,05 g na 100 g mleka, w porównaniu do 0,02 g/100 g w mleku konwencjonalnym). Takie mleka od krów karmionych zielonkami zawierają również o 52% mniej kwasów omega-6, niż mleko konwencjonalne i nawet o 36% mniej, niż mleko nazywane w sprzedaży organicznym. Ponadto stwierdzono, że mleko z trawy ma najwyższy średni poziom CLA (0,043 g/100 g mleka), w porównaniu do mleka konwencjonalnego (0,019 g/100 g) i żywności ekologicznej (0,023 g/100 g). Podobnie dużo lepsze parametry żywnościowo-jakoścowe ma też mięso od takiego „zielonkowego” bydła.
Codzienne spożywanie zdrowych produktów od bydła karmionego trawą i innymi paszami zielonymi może potencjalnie poprawić trendy zdrowotne na całym świecie, w tym szczególnie w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie zła dieta wywołuje wiele problemów, z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi włącznie.
Wykazano też, że prócz opisanych wyżej korzyści metabolicznych i sercowo-naczyniowych, wynikających z dużej ilości omega-3 i CLA, istnieją dodatkowe korzyści dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, niemowląt i dzieci. Różne formy kwasów omega-3 odgrywają bowiem kluczową rolę w rozwoju oczu, mózgu i układu nerwowego, mogą też spowalniać utratę funkcji poznawczych u osób starszych.
Bibliografia:
1. Błędy żywieniowe, Trouw Nutrition, http://www.trouwnutrition.pl/contentassets/be7f5d8d87d744a587975183a9e5f821/tim-1432016-internet.pdf (12.03.2018 r.)
2. Forage-based Diets on Dairy Farms Produce Nutritionally Enhanced Milk, News, The Cattle Site, http://www.thecattlesite.com/news/52686/foragebased-diets-on-dairy-farms-produce-nutritionally-enhanced-milk/ (12.03.2018 r.)
3. Jak żywić opasy? AGROLOK, https://www.agrolok.pl/artykuly/jak-zywic-opasy.htm (12.03.2018 r.)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|