KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Karmienie bydła – jak tworzyć wołowinę idealnie zdrową dla ludzi?

Opublikowano 28.03.2018 r.
Dotychczas bezspornie wykazano, że diety bydła oparte na paszach naturalnych, na farmach mlecznych rzutują na produkcję mleka wzbogaconego taką dietą. Jak się okazuje, podobnie jest też z mięsem od takich krów – im lepsze karmienie, tym lepsza jest jego jakość. Jak więc powinno przebiegać karmienie bydła, gdy chce się tworzyć wołowinę idealnie zdrową dla ludzi?

Problemy żywieniowe współczesnych społeczeństw

Obecnie ludzie stosują często niewłaściwe dla siebie diety i cierpią z tego powodu na niedobory składników pokarmowych. Przykładowo, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są niezbędnymi ludzkimi substancjami odżywczymi, ale przeważnie konsumujemy zbyt dużo kwasów omega-6 i za mało kwasów omega-3, co może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, otyłości i cukrzycy. Obliczono na przykład, że Amerykanie spożywają od 10 do 15 gramów kwasów tłuszczowych omega-6 na każdy gram omega-3, a powinno być odwrotnie. Inne badania wykazały z kolei, że spożywanie organicznej wołowiny lub ekologicznych produktów mlecznych obniża spożycie kwasów omega-6, a jednocześnie zwiększa spożycie omega-3 i kwasu linolowego (CLA), kolejnego cennego i bardzo zdrowego dla naszego serca i układu krążenia kwasu tłuszczowego.

Abyśmy więc jedni zdrowe produkty spożywcze, ogromny wpływ ma to, jak wyhodujemy spożywcze rośliny, nabiał, jaja i mięso!

Jak powinno przebiegać karmienie bydła, w celu produkcji wołowiny idealnie zdrowej dla ludzi?

W ramach wspólnego projektu badawczego, obejmującego University of Minnesota, Johns Hopkins University, Newcastle University w Anglii, Southern Cross University w Linsmore, NSW Australia i Aarhus University Hospital w Danii – naukowcy z tych uczelni wspólnie odkryli, że krowy karmione w 100% ekologiczną trawą i dietą opartą na roślinach strączkowych, produkują mleko o podwyższonych poziomach kwasów omega-3 i sprzężonego kwasu linolowego CLA. Spożywanie takiego mleka i pochodzących z niego wyrobów zapewnia więc zdrowszą równowagę kwasów tłuszczowych w diecie. Ulepszony profil tych kwasów w mleku ekologicznym od krów karmionych trawą powoduje, że stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest bliski 1 do 1, w porównaniu ze stosunkiem 5,7 do 1, jaki jest zwykle notowany w konwencjonalnym mleku pełnym od krów. Lepszej jakości jest również mięso uzyskiwane od tak karmionych krów. Wraz z rosnącym popytem konsumentów na ekologiczne produkty mleczne, producenci mogą też zwiększyć swoją rentowność i udział w rynku.

Karmienie bydła – wyniki badania

Wyżej wymieniona, międzynarodowa grupa naukowa analizowała wzmocnienie profilu mlecznego kwasu mlekowego u krów mlecznych, poprzez racje oparte na pokarmach z dietetycznym modelowaniem żywieniowym, porównane z profilem kwasów tłuszczowych mleka od krów karmionych konwencjonalnie. Inne badania objęły analizę jakości mięsa. Wykazano, że krowy karmione nienawożoną trawą i innymi paszami zielonymi (szczególnie strączkowymi) otrzymują w 100% dietę ekologiczną. Ważne są też przechowywane pasze naturalne, takie jak siano i kiszonka. Takie „ekologiczne” krowy otrzymują przeciętnie ok. 80% dziennego spożycia suchej masy z pasz zielonych i 20% z ziarna i koncentratów. „Konwencjonalne” krowy są natomiast karmione racjami, w których pasze naturalne stanowią szacunkowo tylko ok. 53% dziennego spożycia suchej masy, a pozostałe 47% pochodzi z ziaren i koncentratów. Konwencjonalne zarządzanie żywieniem bydła stanowi do tego ponad 90% w farmach krów mlecznych i bydła mięsnego w gospodarstwach państw zachodnich. Większość bydła jest więc karmiona nieekologicznie.

Karmienie bydła zielonkami – ważne korzyści dla zdrowia publicznego

Mleko i mięso od krów karmionych ekologicznie paszami zielonymi zapewnia zdecydowanie najwyższy poziom 147% kwasów omega-3 (0,05 g na 100 g mleka, w porównaniu do 0,02 g/100 g w mleku konwencjonalnym). Takie mleka od krów karmionych zielonkami zawierają również o 52% mniej kwasów omega-6, niż mleko konwencjonalne i nawet o 36% mniej, niż mleko nazywane w sprzedaży organicznym. Ponadto stwierdzono, że mleko z trawy ma najwyższy średni poziom CLA (0,043 g/100 g mleka), w porównaniu do mleka konwencjonalnego (0,019 g/100 g) i żywności ekologicznej (0,023 g/100 g). Podobnie dużo lepsze parametry żywnościowo-jakoścowe ma też mięso od takiego „zielonkowego” bydła.

Codzienne spożywanie zdrowych produktów od bydła karmionego trawą i innymi paszami zielonymi może potencjalnie poprawić trendy zdrowotne na całym świecie, w tym szczególnie w społeczeństwach wysokorozwiniętych, gdzie zła dieta wywołuje wiele problemów, z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi włącznie.

Wykazano też, że prócz opisanych wyżej korzyści metabolicznych i sercowo-naczyniowych, wynikających z dużej ilości omega-3 i CLA, istnieją dodatkowe korzyści dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, niemowląt i dzieci. Różne formy kwasów omega-3 odgrywają bowiem kluczową rolę w rozwoju oczu, mózgu i układu nerwowego, mogą też spowalniać utratę funkcji poznawczych u osób starszych.

 

Bibliografia:
    1. Błędy żywieniowe, Trouw Nutrition, http://www.trouwnutrition.pl/contentassets/be7f5d8d87d744a587975183a9e5f821/tim-1432016-internet.pdf (12.03.2018 r.)
    2. Forage-based Diets on Dairy Farms Produce Nutritionally Enhanced Milk, News, The Cattle Site, http://www.thecattlesite.com/news/52686/foragebased-diets-on-dairy-farms-produce-nutritionally-enhanced-milk/ (12.03.2018 r.)
    3. Jak żywić opasy? AGROLOK, https://www.agrolok.pl/artykuly/jak-zywic-opasy.htm (12.03.2018 r.)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:karmienie bydławołowina
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO