KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Co dalej z zapasami mleka w proszku?

Opublikowano 16.03.2018 r.
Polska branża mleczarska apeluje do Komisji Europejskiej o pozbycie się mleka proszku z unijnych magazynów. 

Polskim przedsiębiorcom nie chodzi jednak o rozdysponowanie zapasów na rynek unijny, a o eksport proszku poza unię. To co najbardziej niepokoi sektor mleczarski to wciąż pełne unijne magazyny. 


W lutym KE wystawiła do sprzedaży jedynie 4 tys. ton odtłuszczonego mleka, po stawkach znacznie niższych, niż go wcześniej skupiła. Prawdopodobnie ze względu na niską cenę sprzedawane ilości są niewielkie w stosunku do posiadanych rezerw. Wg. szacunków w unijnych magazynach znajduje się ponad 350 tys ton.

Od miesięcy sektor próbuje wpłynąć na Brukselę, aby ta pozbyła się zapasów, bo posiadanie takich zasobów psuje branżowy rynek. Bruksela Sprzedaje niewiele, obniżając tym samym ceny na rynku.

Trudną sytuację ratuje popyt na masło, które znowu drożeje. W lutym zdrożało o 7%. To co ciągnie rynek w górę to również większe zapotrzebowanie ze strony Chin.

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:mleko w proszku
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO