KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
14 kwietnia 2019

Pasty do jajek - kilka pomysłów na Wielkanoc

Wielkanoc już tuż, tuż. A jak Wielkanoc to oczywiście jajka i potrawy z jajek pod każdą postacią. Dziś kilka pomysłów na farsze do jajek. Takie danie może być wspaniałą przystawką lub elementem tradycyjnego, wielkanocnego śniadania.

Pasty smakują dobrze solo lub w towarzystwie dobrego pieczywa. Tak naprawdę pomysłów na pasty do jajek jest tyle, ile nam przyjdzie do głowy. Warto zrobić kilka, o różnych kolorach, składnikach i teksturach. Takie kolorowe jajka będą prawdziwą ozdobą stołu. Nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze jak smakują!

Przepis podstawowy na jajka

Jajka ugotować na twardo. Włożyć pod lodowatą wodę, by lepiej się obierały ze skorupek. Jajka obrać, przekroić na pół i wydłubać środek (żółtka). Za każdym razem żółtka będą stanowiły farsz do jajek. Do każdego przepisu użyć tyle jajek, ile potrzeba.

Wskazówki!
W przepisach, kiedy mowa o farszu, składniki można zmiksować blenderem, w maszynie lub po prostu rozdrobnić ręcznie używając widelca.

Pasta najprostsza

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • majonez,
  • sól, pieprz,
  • ew. mała szczypta kurkumy,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:
Składniki utrzeć, dodając tyle majonezu, ile będzie potrzeba. Doprawić do smaku solą i pieprzem. By pasta miała piękny żółty kolor, można dodać odrobinę kurkumy (nie jest to konieczne). Faszerować połówki jajek, na wierchu udekorować szczypiorkiem.

 

 

 

Pasta z kiełbasą (na 8 jajek)

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • 1 kiełbasa suszona (może być ostra), pokrojona na plasterki,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 0,5 łyzki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki lub chilli,
  • sól,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć dodając 1 łyżkę wody, majonez, skórkę z cytryny (można dodać trochę soku), paprykę i oliwę z oliwek. Doprawić solą do smaku. Jajka faszerować pastą, na każdej połówce układać plasterek kiełbasy, posypać szczypiorkiem.

 

 

 

Maślana pasta z rzodkiewkami i zielonymi kiełkami (na 8 jajek)


Składniki:

  • żółtka jajek,
  • 2 łyżeczki octu winnego lub ew. soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 rzodkiewki posiekane,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • garść zielonych kiełków do posypania jajek.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki wymieszać z solą, pieprzem i octem. Odłożyć. Zmiksować żółtka, masło, majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Faszerować jajka masą, na wierch układać rzodkiewki, posypać kiełkami.

 


 

Zielona pasta z awokado i bazylią (na 8 jajek)

Składniki:

 

  • żółtka jajek,
  • 2 awokado,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wydłubać pestkę, utrzeć z pozostałymi składnikami (oprócz bazylii). Faszerować jajka, dekorować świeżymi listkami bazylii (jeśli nie mamy akurat bazylii nada się każde inne zioło np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kolendra). Żeby pasta nie ściemniała, dodać sok z cytryny (szczególnie jeśli nie chcemy jej jeść od razu).

 

 

 

Pasta z wędzonego łososia z koperkiem (na 8 jajek)

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • ok. 100 gr wędzonego łososia,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • gęsty jogurt naturalny typu greckiego bądź śmietana 18%,
  • 1 łyżka oleju bądź oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Żółtka jajek wymieszać z jogurtem lub śmietaną, oliwą bądź olejem do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, koprem. Faszerować jajka, na każdej połówce układać plaster wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny.

 


 

Pasta ziołowa z bułką tartą (na 12 jajek)

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/4 szkl. majonezu,
  • 3 łyzki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki posiekanej młodej cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyzeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Bułkę tartą przesmażyć na maśle, do lekkiego zbrązowienia. Pozostałe składniki (żółtka, majonez, śmietanę, dymkę, zioła, sok z cytryny, musztardę) wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Faszerować jajka, każde posypać zrumienioną bułką tartą.

 

 

 

Pasta grzybowa (przepis na 12 jajek)

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • tymianek,
  • 1 szkl. posiekanych grzybów, dowolnych,
  • 1 szalotka lub trochę cebuli,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego,
  • 1/2 szkl. żółtego sera, startego.

Sposób przygotowania:

Grzyby, szalotkę (lub cebulę) podsmażyć na maśle z tymiankiem, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz. Do grzybów dodać majonez i jogurt. Dodać żółtka. Faszerować jajka. Na każdą połówkę posypać trochę sera.

 

 

Pasta prosta z selerem naciowym i kaparami (przepis na 12 jajek)

Składniki:

 

  • żółtka jajek,
  • 1/4 szkl. selera naciowego pokrojonego na zgrabne kawałki lub kosteczkę,
  • 1/4 szkl. majonezu,
  • 3 łyżki gęstego greckiego jogurtu naturalnego (lub innego, gęstego),
  • 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszać żółtka, seler naciowy, majonez, jogurt, kapary, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Faszerować jajka. Udekorować listkami selera naciowego.

 

 

Pasta jogurtowa z czosnkiem (przepis na 12 jajek)

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki,
  • 1/2 szkl. jogurtu gęstego typu greckiego plus 2 łyżki dodatkowo,
  • pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów.

 

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszać żółtka, cebulkę lub szczypiorek, musztardę, kapary, czosnek i jogurt. Faszerować jajka. Można udekorować świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

 

Skorzystaj z naszych kulinarnych inspiracji i zachwyć gości świątecznym stołem pełnym niesamowitych smakołyków i kolorowych jaj :-) !

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice