Jak smacznie przyrządzić szpinak? Polecamy pomysłowe przepisy!

Zupa szpinakowa
Składniki:
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mąki,
- śmietana kremówka,
- ser feta 1 opakowanie,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsypujemy 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę delikatnie blendujemy, przed podaniem można doprawić ją śmietanką. Zupę można podać również z kawałkami sera feta.
Kotleciki szpinakowe
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- sól, pieprz do smaku,
- pół szklanki bułki tartej,
Wykonanie:
Mrożony szpinak podsmażamy na maśle (aż wyparuje woda). Kiedy przestygnie, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują z purée ziemniaczanym.
Tarta szpinakowa
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- szczypta soli,
- szpinak mrożony 500 g,
- 2 opakowania sera feta,
- 2 żółtka.
Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy zamrożony szpinak — smażymy do odparowania wody. Kiedy szpinak przestygnie, dodajemy żółtka, ser, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz kładziemy na podpieczone ciasto. Ciasto wcześniej wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180 stopni C). Po nałożeniu farszu pieczemy jeszcze 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Szpinak nie gości w Twojej kuchni? Czas to zmienić! Wypróbuj nasze przepisy!