Mało znane zastosowanie fusów po kawie

Podobno w każdym domu, gdzie pije się kawę uskłada się ich ponad... 3 kilogramy rocznie. Fusy z kawy najczęściej lądują w koszu, ale przecież można wykorzystać w kosmetyce, w domu, ale przede wszystkim... w ogrodzie.
Fusami z kawy można użyźnić ziemię – mówi Krystyna Majewska, rolniczka ekologiczna z Małopolski. – Kawa zakwasza ziemię, sprawdzi się więc pod rośliny, które lubią kwaśne podłoże, a więc na przykład różaneczniki czy wrzosy. Nawóz z kawy sprawdzi się także pod różami czy borówkami amerykańskimi.
Fusy z kawy można dodać do kompostu, który dzięki temu będzie bardziej bogaty w azot. Można też wykorzystać kawowe odpadki do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych w proporcji szklanka fusów na 15 litrów wody. Rośliny można podlewać także... kawą wymieszaną z wodą w proporcji jedna część kawy na cztery części wody.
Jeśli wysypiemy fusy kawowe koło roślin uprawnych na których żerują ślimaki, szkodniki odejdą – dodaje pani Krystyna. – Zapachu kawy nie lubią także mrówki i inne insekty, jeśli więc będziemy rozsypywać pozostałości po zaparzonym napoju na szlaku mrówek, te w krótkim czasie się wyniosą.
W kosmetyce fusy do kawy najczęściej są wykorzystywane jako piling. Garść fusów należy połączyć z dwoma łyżkami odżywczego oleju i odrobiną żelu do mycia ciała i taka miksturą warto wymasować dokładnie ciało. Ze względu na pozostałości kofeiny znakomicie oczyszcza i wygładza skórę.
Płukanką już nie z fusów, ale z kawy warto od czasu do czasu spłukać ciemne włosy, żeby odzyskały blask i lekko kawowy odcień – doradza pani Krysia. – Zaparzmy mocną kawę mieloną, poczekajmy aż przestygnie wypłuczmy w niej włosy.
Jak mówi pani Krysia, kawowe fusy można wykorzystać także do szorowania np. grilla lub rusztów kuchennych. Jeśli weźmiemy ich trochę na miękką szmatkę i zaczniemy szorować to spalenizna szybko da się usunąć.
![]() |
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|