KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Szukasz pomysłu na szybki obiad podczas żniw?

Opublikowano 07.03.2018 r.
Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki obiad. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne, a także bardzo pożywne. Wystarczy kilka ulubionych składników, duży garnek lub głęboka patelnia i… do dzieła! Polecamy doskonałe przepisy na dania jednogarnkowe dla całej rodziny.  

„Wiejski kociołek”

Składniki:

  • 5  kiełbasek,
  • 15 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 żółta papryka,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pieprz, sól do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm ponad powierzchnię ziemniaków), solimy, gotujemy na małym ogniu. 

Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki, cebulę kroimy w kostkę – podsmażamy na oleju i dodajemy do gotujących się ziemniaków.

Dokładamy jeszcze pokrojony w kostkę boczek, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, następnie zaprawiamy zupę przecierem pomidorowym. Doprawiamy pieprzem do smaku oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Gotujemy jeszcze kwadrans. Danie doskonale smakuje z pieczywem. 

 

„Makaronowa pyszność”

Składniki:

  • 250 g makaronu penne,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • kilka różyczek brokułu (świeże lub mrożone),
  • pierś z kurczaka,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą (na głębokiej patelni).  Po chwili dodajemy jeszcze paprykę pokrojoną w kostkę i różyczki brokułu – smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy mleko, dodajemy czosnek i słodką paprykę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy makaron i gotujemy na małym ogniu aż będzie odpowiednio miękki. Na koniec posypujemy całość żółtym serem, kiedy się rozpuści, danie jest gotowe.

 

„Warzywny garnek zdrowia”

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej.

Wykonanie:
Fasolkę płuczemy i obcinamy końcówki (możemy też użyć mrożonej). Kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (około 2 szklanki), solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa przekładamy do fasolki szparagowej, gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe!. 

A jakie jest Wasze ulubione danie jednogarnkowe?

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO