KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
9 marca 2018

Czy warto pić sok z brzozy?

Brzozę znają wszyscy, to bardzo pospolite i niewymagające drzewo rośnie niemal wszędzie. Brzoza jest źródłem niezwykle cennego napoju – oskoły nazywanej również bzowiną lub po prostu sokiem z brzozy. Poznajcie wspaniałe właściwości wody brzozowej, jej dobroczynny wpływ na zdrowie i dowiedzcie się, jak ją pozyskiwać.

Jak zbierać sok z brzozy?

Wczesna wiosna to najlepszy czas na zbiór soku z brzozy. Sezon na pozyskiwanie tego niezwykłego napoju zbliża się więc wielkimi krokami. Warto pić go właśnie wiosną, ponieważ doskonale wzmacnia organizm po zimie i oczyszcza go z toksyn. Sok z brzozy pozyskuje się w marcu i kwietniu, tuż po ostatnich przymrozkach, kiedy w roślinie zaczyna krążyć woda.

Można go pozyskiwać samodzielnie – wystarczy naciąć gałąź o średnicy około 1 cm, założyć na nią plastikową butelkę i poczekać kilka godzin, sok można również pozyskiwać bezpośrednio z pnia. Należy więc naciąć pień, już po chwili w nacięciu pojawi się strużka soku, który zbieramy do butelki czy słoika. Wybieramy drzewa o grubości pnia co najmniej 15-20 cm, najlepiej naturalnie pochylone aby sok łatwo było zbierać do naczynia. Oczywiście jeśli nie mamy możliwości samodzielnego zbioru, sok z brzozy, już w formie pasteryzowanej możemy kupić w sklepach spożywczych i sklepach zielarskich. 

Najlepsza wiosenna multiwitamina

Sok z brzozy ma niezwykle bogaty skład – jest źródłem wielu cennych substancji, dzięki czemu jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości. Co więc zawiera sok z brzozy? Przede wszystkim jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu. Sok z brzozy zawiera także aminokwasy, kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, bursztynowy, oraz cukier inwertowany czyli mieszaninę glukozy i fruktozy (cukier inwertowany jest również głównym składnikiem miodu).

Wpływ na organizm

Oskoła jest więc źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, jak więc to połączenie wpływa na zdrowie? 

    • Wpływa korzystnie na odporność organizmu, co jest istotne zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. 
    • Działa oczyszczająco, zwiększając ilość wydalanego moczu a wraz z nim zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn czy leków. 
    • Reguluje pracę układu pokarmowego, wpływając korzystnie na przepływ treści pokarmowych przez przewód pokarmowy i wpływając korzystnie na regularność wypróżnień.
    • Sok z brzozy zawiera substancje będące źródłem energii oraz materiałem budulcowym do produkcji wielu niezbędnych dla organizmu substancji. 
    • Jako źródło łatwo przyswajalnych witamin i minerałów uzupełnia ich niedobory, których organizm potrzebuje szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. 
    • Jest naturalnym prebiotykiem, wpływa niezwykle korzystnie na florę układu pokarmowego.
    • Zawarty w nim kwas salicylowy działa łagodnie przeciwbólowo.
    • Wpływa korzystnie na włosy, skórę, paznokcie. Zmniejsza wypadanie włosów, wzmacnia cebulki włosowe, poprawia elastyczność skóry, dzięki właściwościom oczyszczającym zmniejsza trądzik, łagodzi też zmiany zapalne.

Ponadto sok z brzozy poprawia przemianę materii, wzmacnia organizm, dodaje energii, wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie. Jest więc szczególnie polecany jako środek wzmacniający osobom w czasie rekonwalescencji, osobom przewlekle chorym. Ze względu na właściwości oczyszczające oraz poprawiające przemianę materii jest polecany również osobom odchudzającym się oraz mającym problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. 

Sok z brzozy smakuje jak lekko słodka woda, wczesną wiosną, świeżą wodę brzozową można pić nawet kilka razy dziennie w porcjach po 100 ml. Smak można wzbogacić dodatkiem plastra imbiru lub świeżą miętą. Przez pozostałą część roku można pić pasteryzowany sok z brzozy, przygotowany samodzielnie lub kupiony w sklepie zielarskim. 

Wiosenne picie soku z brzozy było niegdyś tradycją kultywowaną w krajach Europy Środkowej, a także w Norwegii, Szkocji i Rosji. Związana była ona z odnową i oczyszczaniem organizmu po zimowych miesiącach, dziś o tej niezwykle zdrowej tradycji pamiętają nieliczni, głównie osoby starsze. Obecnie jego cenne zdrowotne właściwości są odkrywane na nowo, coraz częściej woda brzozowa polecana jest przez dietetyków i ekspertów zdrowego żywienia. Dziś sok brzozy dostępny jest cały rok, warto więc korzystać z jego dobrodziejstw, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice