KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
1 marca 2018

Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Polecamy doskonałe przepisy!

Ciecierzyca (zwana też cieciorką) ostatnio stała się bardzo modna, nie tylko wśród wegetarian. Posiada cenne właściwości zdrowotne, jest bogatym źródłem białka, warto więc wypróbować ją w swojej kuchni. 

 

Ciecierzyca należy do roślin strączkowych, nazywana jest też grochem włoskim. Ma delikatny, kremowy smak, jest bardzo sycąca i dostępna w większości sklepów. 

Jakie wartości odżywcze ma ciecierzyca?

Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, dlatego stała się głównym składnikiem kuchni wegetariańskiej. Poza tym zawiera błonnik, węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. 

Regularne jedzenie ciecierzycy przyniesie dużo korzyści dla naszego zdrowia:

  • sprzyja obniżeniu, tzw. złego cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na pracę serca,
  • stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • nie zawiera glutenu,
  • jest niskokaloryczna,
  • wspomaga trawienie,
  • pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Zastosowanie ciecierzycy w kuchni

Ciecierzyca jest doskonałą baza dla wielu dań. Najpopularniejszy jest oczywiście hummus. 

Hummus

Składniki:
    • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki - wtedy trzeba przelać ją zimną wodą i odcedzić z zalewy),
    • natka pietruszki, sproszkowana słodka papryka,
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z cytryny,
    • kumin,
    • szczypta startego czosnku,
    • sól,
    • ewentualnie woda do pożądanej konsystencji.

Wykonanie:
Ciecierzycę należy zblendować na gładką pastę. Następnie dodać oliwę, czosnek, sól i sok z cytryny do smaku, po czym wmieszać. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec trzeba jeszcze dodać kumin (kmin rzymski) do smaku. Można jeść z pieczywem posypanym natką pietruszki lub słodką papryką. Hummus jest też świetnym dodatkiem do krakersów czy wafli.

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:

  • 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy,
  • 50 g słonecznika łuskanego, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • ½ pora,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • O,5 łyżeczki curry,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
    1. Cebulę i pora obieramy, drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
    2. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z porem, dodajemy marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wcześniej podprażony na suchej patelni i rozdrobniony w moździerzu kmin rzymski oraz resztę przypraw. 
    3. Następnie dodajemy pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. 
    4. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia. 
    5. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
    6. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 minut. 
       

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR