KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
5 marca 2018

Naturalne kosmetyki - odkryj sekret urody!

Naturalne i samodzielnie przyrządzone kosmetyki to świetny sposób na to, aby zadbać o swoją urodę. Oto kilka podpowiedzi jak troszczyć się o cerę.

Największą zaletą domowych kosmetyków jest świeżość, brak konserwantów i środków syntetycznych oraz … stosunkowo niski koszt ich przygotowania. Przyrządzanie nie jest przesadnie trudne – wystarczy drobina czasu i chęci. Do samodzielnego wytwarzania kremów, maseczek, maści czy balsamów warto wykorzystać owoce, warzywa, nabiał czy zboża z upraw ekologicznych. 

Ziarna zbóż pomogą

Bezkonkurencyjne w zakresie dbania o cerę są kosmetyki przyrządzane na bazie owsa. Przetwory przygotowywane z tego zboża nadają się do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Można je wykorzystywać do oczyszczania skóry zamiast wody i mydła. Bardzo wartościowe są płatki owsiane. Kiedy dodamy je do kąpieli, pomogą złagodzić podrażnienia skóry. Działają także wzmacniająco. Naturaliści polecają aplikowanie maseczki owsianej.

Maseczka owsiana

Do sporządzenie tej maseczki wystarczą 4 łyżki kwaśnej śmietany i 2 łyżki płatków owsianych. Składniki należy wymieszać i wmasować w szyję oraz twarz. Pozostawić na 20 minut, a następnie spłukać ciepłą wodę.

O cerę można zadbać także sięgając po pszenicę. Gdy mamy problem z cerą tłustą i zanieczyszczoną o rozszerzonych porach pomocne mogą okazać się otręby. Jak przyrządzić maseczkę na ich bazie? 

Maseczka z otrąb pszennych i maślanki

Zmieszać pół szklanki maślanki, 2 łyżki otrąb pszennych, trochę świeżego soku z pomidorów lub ogórków, kilka kropli oleju słonecznikowego. Tak przygotowaną masę pozostawić na twarzy przez około pół godziny, a następnie spłukać i natrzeć skórę mlekiem.

Zalety octu winnego

Ocet winny wygładza skórę, poprawia jej pracę i przywraca naturalny odczyn. Najlepiej wykorzystywać winny ocet jabłkowy. Przed użyciem powinno się go rozcieńczyć z wodą w proporcji, wedle preferencji, od 1:6 do 1:10.

Naturalne domowe kosmetyki najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem. Zazwyczaj nie powinno się ich przechowywać, a jeżeli już to mogą krótki czas pozostać w lodówce.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI