KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Postne zupy - sprawdź nasze przepisy!

Opublikowano 20.02.2018 r.
Poznaj nasze przepisy na postne zupy - proste w wykonaniu, ale niezwykle smaczne. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. 

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo dodajemy wodę, a później bulion warzywny. Zupa musi się zagotować. Po zagotowaniu, na małym ogniu gotujemy jeszcze około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z bagietką lub grzankami.

 

Zupa śledziowa 

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe,
  • 2 cebule, 
  • 5 ziemniaków,
  • ½ l śmietany,
  •  ½ szklanki octu, 
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • sól i pieprz do smaku.

Wodę z dodatkiem przypraw gotujemy. Na koniec wlewamy ocet. Studzimy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do ryby. Zalewamy wodą z octem i przyprawami, wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy ugotowane ziemniaki i wlewamy zupę. 

 

 

Zupa jarzynowa postna

Składniki:

  • kilka różyczek kalafiora,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula (można wcześniej podsmażyć na maśle),
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • mały kawałek selera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 litry wody.


Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodajemy przyprawy, gotujemy, po około 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia – można doprawić zupę śmietanką. Podajemy posypaną koperkiem. 

 

Zupa postna „Wodzianka” wg św. Hildegardy

Składniki:

  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • masło klarowane lub olej 
  • 2 ząbki czosnku
  • galgant
  • bertram
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

  

Czerstwy (podsuszony) chleb orkiszowy pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju. Włożyć do miseczki lub talerza. Wycisnąć w prasce lub posiekać dwa ząbki czosnku, posypać nim podsmażony chleb. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, galgantu i bertramu, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach „Wodzianka” gotowa. Przed podaniem można posypać ją parmezanem.

 

Postne zupy także mogą być smaczne! Skorzystaj z naszych przepisów na bezmięsne dania na czas Wielkiego Postu.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO