KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

W świecie Hildegardy... przepisy na rozgrzewające zupy

Opublikowano 16.02.2018 r.
Jesień i zima to czas, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Zziębieci i zmęczeni po całym dniu pracy potrzebujemy przede wszystkim ciepłego posiłku, dlatego polecamy dziś przepisy na rozgrzewajace zupy według św. Hildegardy.

Zupa z nóżek cielęcych

Pysznym treściwym daniem, a jednocześnie środkiem leczniczym polecanym w przypadku chorób tkanki łącznej jest zupa z nóżek cielęcych. Jej spożywanie pomaga uzupełnić niedobory kolagenu i wielu niezbędnych minerałów. Silne działanie regenerujące tkankę łączną, wzmacniające stawy i kości sprawia, że polecana jest szczególnie kobietom w ciąży, małym dzieciom i osobom po złamaniach kości. Jest też cennym środkiem w profilaktyce osteoporozy.   

Składniki:

  • 1 nóżka cielęca (może być gicz czyli górna część nóżki) pokrojona w plastry,
  • woda,
  • ½ filiżanki octu winnego,
  • 1 - 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł),
  • 1 cebula duża,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka goździków,
  • ½ łyżeczki bertramu, 
  • ½ łyżeczki galgantu, 
  • ½ łyżeczki hyzopu, 
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1 łyżeczka „Hildegardowej mieszanki przypraw z kozieradką”, 
  • 1 łyżka „Hildegardowej  mieszanki przypraw z galgantem”.

Przygotowanie:
Warzywa umyć i oczyścić. Nóżkę cielęcą zalać wodą tak, aby woda ją przykryła, i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty (woda powinna mocno bulgotać), następnie odcedzić i przepłukać mięso zimną wodą, aby spłukać szum. Ponownie zalać nóżkę 3 – 4 litrami wody, posolić, dodać hildegardową mieszankę z galgantem, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu minimum 3 – 4 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodać warzywa i pozostałe składniki. Po ugotowaniu przecedzić, wywar przelać do słoików. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce. 

Jako kurację spożywa się przez kilka tygodni 150 – 200 ml wywaru dziennie albo na ciepło w formie zupy, albo na zimno jako dodatek do chleba w formie galaretki. Można też użyć wywaru jako podstawy do sporządzenia posiłku orkiszowego zamiast gotowej bulionetki.

 

Zupa cebulowa z grzankami z kozim serem lub oscypkiem

Hildegarda uczy, że cebula powinna być spożywana jedynie gotowana, bo tylko wtedy działa korzystnie dla zdrowia. Szczególnie polecana jest w przypadku gorączki lub artretyzmu. Ciepła, treściwa zupa cebulowa doskonale nadaje się więc na zimowe obiady i kolacje. Warto jednak pamiętać, że spożywanie cebuli jest niewskazane osobom z chorym żołądkiem, może bowiem przysparzać im dolegliwości. 

Składniki:

  • 1 duża łyżka masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 – 7 dużych cebul,
  • szczypiorek,
  • „Hildegardowa przyprawa z galgantem”,
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”,
  • bertram,
  • galgant,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda,
  • kromki chleba orkiszowego,
  • ser kozi/oscypek.

Przygotowanie:
Do dużego naczynia dodać masło klarowane, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażyć. Zalać dużą ilością wody. Gotować na małym ogniu 15 – 20 minut. Doprawić według uznania.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kromki chleba posmarować masłem i/lub położyć na nich kawałki sera. Piec 5 – 10 minut. Gotowe grzanki pokroić w kostkę. Zupę przelać do miseczek, dodać grzanki i posypać wszystko szczypiorkiem.

Smacznego!
 
 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO