Przepisy na postne potrawy

Sałatka śledziowa
Składniki:
- 6 filetów śledziowych,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- pół pora (bez liści),
- 1 jabłko,
- 3 ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Śledzie (matjasy) moczymy w zimnej wodzie około 3 godziny. Kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do miski. Fasolkę przelewamy wodą i odcedzamy na sitku. Por kroimy w cienkie krążki. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Postne naleśniki razowe
Składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, miksujemy, stopniowo wlewamy mleko, wodę, odrobinę soli i całość chwilę jeszcze miksujemy. Smażymy na oleju.
Dodatkiem do naleśników może być twarożek ubity ze śmietaną.
Dorsz w porach
Składniki:
- filet z dorsza – 2 sztuki,
- 1 por,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z ¼ cytryny,
- 6 łyżek oliwy z oliwek.
Do oliwy z oliwek dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy. Filety z dorsza nacieramy marynatą (odstawiamy w marynacie na około 2 godziny do lodówki). Pora oczyszczamy i kroimy na krążki. Kawałki ryby kładziemy na folię aluminiową i posypujemy porem – zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut.
W kolejnej części artykułu znajdziecie przepisy na postne zupy. Zapraszamy na KalendarzRolnikow.pl!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|