KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Głownia guzowata kukurydzy - choroba czy przysmak?

Opublikowano 09.02.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
W Polsce głownia guzowata kukurydzy jest zwalczaną choroba, ale...  w Meksyku celowo infekuje się głownią plantacje kukurydzy. Dlaczego? W wielu krajach grzyb ten jest uznawany za przysmak. Każdy, kto widział głownię wie doskonale, że tej choroby nie da się przeoczyć i pomylić  żadną inną. Jeśli w naszej uprawie zaobserwowaliśmy głownię warto... zastosować płodozmian i już teraz zastanowić się, co posiejemy na tym kawałku pola zamiast kukurydzy.

- Grzyb Ustilago maydis atakuje wszystkie nadziemne części rośliny. Galaretowate narośle widoczne są zwłaszcza na kolbach, gdzie przerastają ziarniaki, tworząc guzy o średnicy nawet kilkunastu centymetrów. Srebrna błona na powierzchni z czasem pęka, a z wnętrza wysypują się zarodniki. Roślina silnie porażona chorobą, z wieloma naroślami, jest osłabiona i wtedy mogą wystąpić chlorozy oraz zahamowanie wzrostu. Narośle mogą występować również na łodygach, a każde z nich to osobna infekcja. Zarodniki chorobotwórczego grzyba roznoszone są przez wiatr, ale także pozostają w glebie wraz z resztkami pożniwnymi - poinformowała Małgorzata Żylińska Lubuskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gorzowie Wielkopolskim.

Rozwojowi choroby sprzyja żerowanie szkodników, takich jak mszyce, ploniarka zbożówka, wciornastki czy omacnica prosowianka. Podobnie porażeniu przez grzyby pomagają uszkodzenia powstałe w wyniku zabiegów pielęgnacyjnych, przymrozków, gradobicia czy suszy i erozji wietrznej. Zarodniki Ustilago maydis są w stanie przetrwać w glebie do 3 lat, dlatego w przypadku silnego porażenia warto rozważyć przerwanie monokultury kukurydzy.

Pani inspektor zwraca jednak uwagę na fakt, że w Meksyku celowo infekuje się głownią plantacje kukurydzy. 

- Dlaczego? W wielu krajach grzyb ten jest uznawany za przysmak. Można spróbować przyrządzonych w luksusowych restauracjach dań takich jak: tamales, tacos, quesadillas, zup czy sosów.. Grzyb ten występuje pod takimi nazwami jak huitlacoche, trufla meksykańska, aztecki kawior i czarne złoto. W smaku jest ziemista, lekko słodka. Można jeść ją na wiele sposobów i dodawać do potraw, gdzie normalnie dodaje się grzyby. Grzyba można przechowywać w lodówce, gdzie zachowuje świeżość od 8 do 15 dni - dodaje inspektor Żylińska.

W celu ochrony kukurydzy przed głownią należy przede wszystkim wysiewać tylko zdrowe nasiona, które zaprawione są fungicydami (środkami grzybobójczymi). Jest to jedyna chemiczna ochrona przed Ustilago maydis. Zarodniki przetrwalnikowe grzyba zachowują zdolność do infekcji przez około trzy lata. 

- Jeśli chcemy skutecznie się ich pozbyć, należy stosować płodozmian i głęboko przeorywać resztki pożniwne. Nie można również stosować obornika od zwierząt, które spożywały kukurydzę zarażoną głownią. W ich odchodach nadal mogą znajdować się zarodniki - radzi inspektor Małgorzata Żylińska.


źródło: piorin.gov.pl
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj