Nieznany nieśplik japoński - udaje się za południową granicą

Wikipedia podaje, że nieśplik gatunek drzew z rodziny różowatych rosnący naturalnie w południowo-wschodnich Chinach. W polskiej literaturze określany również nazwami: miszpelnik japoński, groniweł japoński i kosmatka japońska. W handlu czasem znany pod nazwą lokwat lub szesek. W Polsce nie jest uprawiany, sporadycznie można spotkać przetwory z owoców i preparaty lecznicze.
Na Słowacji i na Węgrzech nieśplik jest coraz bardziej popularny. W tej chwili trwają tam zbiory owoców nieśplika. Owoc dojrzały po zbiorze jest nadal niejadalny, ale szybko mięknie, wygląda na brudny i staje się bardzo smaczny. Owoc jest niewielki, najczęściej nie przekracza 5 cm, jest okrągły lub w kształcie gruszki.
Literatura podaje, że drzewo znosi mrozy do nawet -10 stopni Celsjusza, ale kwiaty są całkowicie nieodporne na przymrozki. Nieśplik lubi słońce i najlepiej rośnie tam, gdzie jest ciepło. Jeśli chodzi o glebę - nieśplik nie jest wymagający.
Nieśplik rosnąc może na podkładce jabłoni - sam jest spokrewniony z tym gatunkiem drzew owocowych. Jak każdy owoc zawiera przede wszystkim cukry proste (fruktozę i glukozę) oraz witaminę A, witaminy z grupy B i związki mineralne. Uznawany jest za owoc niskokaloryczny i wspierający zdrowie.
W Chinach używano nieśplika jako owocu działającego przeciwzapalnie i wykrztuśnie - jako syrop na kaszel. Wspierające zdrowie właściwości mają także liście i kwiaty. Z powodu małej odporności na mrozy uprawa nieśplika w naszych warunkach jest trudna, ale... gdy spotkamy owoce lub przetwory z owoców zwanych lokwat, nesperas lub nieśplik to przekonajmy się sami, jak smakuje. Owoce mogą być spożywane na surowo, ale pyszne są także kompoty, musy i galaretki. Gdy nadarzy się okazja - warto spróbować!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|