KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Tort kokosowy z migdałowym akcentem

Opublikowano 30.01.2018 r.
Myślisz, że pieczenie tortów to trudna sztuka? Niekoniecznie – z naszymi wskazówkami z pewnością się uda! Polecamy przepis na tort kokosowy z migdałami – lekki, smaczny i idealny na każdą okazję. 

Biszkopt - składniki:

  • 7 jaj,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki - krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • wiórki kokosowe do kremu i do dekoracji.

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do piany cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy żółtka i dalej miksujemy na mniejszych obrotach. Kolejno do masy jajecznej dokładamy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Aby biszkopt był bardziej wilgotny, można dodać odrobinę oleju. 

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wykonanie kremu:

Galaretki należy rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do galaretki, mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia. 

Śmietanę należy zmiksować i porcjami dodawać do niej tężejącą galaretkę, połaczoną z czekoladą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.

Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Na pierwszy nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który też smarujemy kremem. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Całość dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami i płatkami migdałów. 

Tort kokosowy to prawdziwa poezja smaków!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj