KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ogólne zasady higieny żywności

Opublikowano 30.07.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP. 

Jest to jeden z priorytetowych dokumentów o kluczowym znaczeniu dla branży rolno-spożywczej. Pomaga on chronić interesy konsumentów ponieważ realizacja znajdujących się w jego treści zaleceń pozwala zapewnić bezpieczeństwo oraz wysokiej jakości żywność. O publikację polskiej wersji dokumentu wnioskowało w ostatnim czasie wielu przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej dlatego jego publikacja wychodzi naprzeciw realnemu zapotrzebowaniu ze strony świata biznesu.

- Ludzie mają prawo oczekiwać, że żywność, którą spożywają, jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Choroby przenoszone przez żywność i uszkodzenia ciała powodowane przez żywność mogą być poważne lub śmiertelne albo mogą wywierać negatywny wpływ na zdrowie ludzkie przez dłuższy czas. Ponadto ogniska chorób przenoszonych przez żywność mogą szkodzić handlowi i turystyce. Psucie się żywności jest marnotrawstwem, jest kosztowne, zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu i może niekorzystnie wpływać na handel i zaufanie konsumentów - czytamy w opracowaniu.

Autorzy podkreślają także, że wzrasta międzynarodowy handel żywnością i przepływ podróżnych, przynosząc ważne korzyści społeczne i gospodarcze. Jednak ułatwia to również rozprzestrzenianie się chorób na świecie.

W wielu krajach zwyczaje żywieniowe uległy znacznym zmianom i rozwinęły się nowe techniki produkcji, przygotowania, przechowywania i dystrybucji żywności, które to odzwierciedlają. Skuteczne praktyki w zakresie higieny żywności są zatem kluczowe dla uniknięcia niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego i gospodarki konsekwencji chorób przenoszonych przez żywność, uszkodzeń ciała powodowanych przez żywność oraz psucia się żywności.

,,Ogólne zasady higieny'' dotyczą nas wszystkich - producentów i konsumentów. Autorzy podkreślają także, że producenci powinni w miarę możliwości wdrażać środki mające na celu: 
•    kontrolowanie zanieczyszczeń pochodzących z gleby, wody, pasz, nawozów (w tym  nawozów naturalnych), pestycydów, leków weterynaryjnych lub wszelkich innych środków stosowanych w produkcji podstawowej,  
•    chronienie źródła żywności przed zanieczyszczeniem odchodami i innymi zanieczyszczeniami (np. odzwierzęcymi czynnikami przenoszonymi przez żywność),
•    kontrolowanie zdrowia roślin i zwierząt, aby nie stanowiło ono zagrożenia dla zdrowia ludzi poprzez spożycie żywności lub nie wpływało negatywnie na przydatność produktu (np. przestrzeganie okresu karencji w przypadku stosowania leków weterynaryjnych i pestycydów, poprzez prowadzenie w stosownych przypadkach dokumentacji) oraz
•    odpowiednie gospodarowanie odpadami i przechowywanie substancji szkodliwych.

W opracowaniu możemy znaleźć wiele przydatnych informacji. Całość możemy znaleźć TUTAJ  https://www.gov.pl/attachment/4d6cdc3c-2aac-4739-9601-a2ff0b91f398

Dodajmy jeszcze, że ,,zasady'' oryginalnie opublikowano w języku angielskim przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jako General Principles of Food Hygiene (CAC/RCP 1-1969). Dostępne nowe tłumaczenie na język polski zostało zorganizowanie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj