Ogólne zasady higieny żywności

Jest to jeden z priorytetowych dokumentów o kluczowym znaczeniu dla branży rolno-spożywczej. Pomaga on chronić interesy konsumentów ponieważ realizacja znajdujących się w jego treści zaleceń pozwala zapewnić bezpieczeństwo oraz wysokiej jakości żywność. O publikację polskiej wersji dokumentu wnioskowało w ostatnim czasie wielu przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej dlatego jego publikacja wychodzi naprzeciw realnemu zapotrzebowaniu ze strony świata biznesu.
- Ludzie mają prawo oczekiwać, że żywność, którą spożywają, jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Choroby przenoszone przez żywność i uszkodzenia ciała powodowane przez żywność mogą być poważne lub śmiertelne albo mogą wywierać negatywny wpływ na zdrowie ludzkie przez dłuższy czas. Ponadto ogniska chorób przenoszonych przez żywność mogą szkodzić handlowi i turystyce. Psucie się żywności jest marnotrawstwem, jest kosztowne, zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu i może niekorzystnie wpływać na handel i zaufanie konsumentów - czytamy w opracowaniu.
Autorzy podkreślają także, że wzrasta międzynarodowy handel żywnością i przepływ podróżnych, przynosząc ważne korzyści społeczne i gospodarcze. Jednak ułatwia to również rozprzestrzenianie się chorób na świecie.
W wielu krajach zwyczaje żywieniowe uległy znacznym zmianom i rozwinęły się nowe techniki produkcji, przygotowania, przechowywania i dystrybucji żywności, które to odzwierciedlają. Skuteczne praktyki w zakresie higieny żywności są zatem kluczowe dla uniknięcia niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego i gospodarki konsekwencji chorób przenoszonych przez żywność, uszkodzeń ciała powodowanych przez żywność oraz psucia się żywności.
,,Ogólne zasady higieny'' dotyczą nas wszystkich - producentów i konsumentów. Autorzy podkreślają także, że producenci powinni w miarę możliwości wdrażać środki mające na celu:
• kontrolowanie zanieczyszczeń pochodzących z gleby, wody, pasz, nawozów (w tym nawozów naturalnych), pestycydów, leków weterynaryjnych lub wszelkich innych środków stosowanych w produkcji podstawowej,
• chronienie źródła żywności przed zanieczyszczeniem odchodami i innymi zanieczyszczeniami (np. odzwierzęcymi czynnikami przenoszonymi przez żywność),
• kontrolowanie zdrowia roślin i zwierząt, aby nie stanowiło ono zagrożenia dla zdrowia ludzi poprzez spożycie żywności lub nie wpływało negatywnie na przydatność produktu (np. przestrzeganie okresu karencji w przypadku stosowania leków weterynaryjnych i pestycydów, poprzez prowadzenie w stosownych przypadkach dokumentacji) oraz
• odpowiednie gospodarowanie odpadami i przechowywanie substancji szkodliwych.
W opracowaniu możemy znaleźć wiele przydatnych informacji. Całość możemy znaleźć TUTAJ https://www.gov.pl/attachment/4d6cdc3c-2aac-4739-9601-a2ff0b91f398
Dodajmy jeszcze, że ,,zasady'' oryginalnie opublikowano w języku angielskim przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jako General Principles of Food Hygiene (CAC/RCP 1-1969). Dostępne nowe tłumaczenie na język polski zostało zorganizowanie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|