KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
25 lutego 2019

Przepisy z natką pietruszki w roli głównej

O zdrowotnych właściwościach natki pietruszki pisaliśmy już w artykule Natka pietruszki ma moc. Dziś czas na garść inspirujących przepisów z natką w roli głównej.

Pesto pietruszkowe

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek lub dobry olej z pierwszego tłoczenia, do spożywania na zimno,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść orzechów (np. piniowe, włoskie, migdały) lub pestek (najlepsze słonecznika),
  • ew. garść sera typu parmezan lub innego twardego żółtego.

Sposób przygotowania:
W naczyniu przeznaczonym do miksowania lub moździerzu zmiażdżyć czosnek ze szczyptą soli. Dodać natkę i tłuc do konsystencji pasty. Na koniec dodać wcześniej uprażone lekko na suchej patelni orzechy lub pestki i nadal rozcierać (niektórzy lubią jeśli w pesto są lekko chrupiące kawałki orzechów nie rozbite na gładko). Potem dodać ser (opcjonalnie, nie jest to konieczny dodatek), doprawić do smaku solą, pieprzem, dolać oliwy jeśli jest taka potrzeba. 
Pesto podawać do makaronu (rozprowadzić z odrobiną wody z gotującego się makaronu). Pesto jest też znakomitym składnikiem do sałat, czy jako dodatek na kanapki, do pomidorów, twarożku. 1 łyżeczka na rybę czy mięso wspaniale wzbogaci smak potrawy.

 

Koktajl pietruszkowy – istna bomba witaminowa

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • ok. 1 szklanka wody niegazowanej (w lato może być gazowana),
  • do posłodzenia miód lub syrop np. z agawy czy klonowy.

Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki posiekać na kawałki. Z cytyny wyciśnąć sok. Wszystkie składniki zmiksować wraz z wodą (dodać do odpowiedniej, preferowanej przez nas konsystencji). Posłodzić miodem. Wspaniały napój na zdrowie i odporność – smakuje jak lemoniada!

 

Kotleciki mielone z natką pietruszki w sosie pietruszkowym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub pół na pół),
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • 1 starta na tarce cebula,
  • 1 lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • ew. bułka tarta do zagęszczenia masy lub bułka kajzerka.

Składniki sosu:

  • śmietanka 30% lub 36%,
  • duża garść natki pietruszki,
  • mała cebula lub kilka cebul szalotek.

Sposób przygotowania:
Mięso umieścić w dużej misce. Rozgnieść dobrze i ubić dłońmi. Dodać cebulę, natkę, jajko, przyprawy i zagnieść. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej lub zwykłą bułkę namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie. Na patelni rozgrzać olej lub tłuszcz do smażenia. Z mięsa formować małe kotleciki i obsmażać na złoto. Przełożyć do innego garnka (można ewentualnie podlać wodą i chwilę pogotować).
Na pozostałym tłuszczu ze smażenia obsmażyć cebulę, dodać śmietankę i doprowadzić do zagotowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotlecikami. Zdrowy i prosty obiad gotowy!

 

Pasta twarogowa z natką pietruszki i olejem lnianym

Składniki:

  • 150 gr twarożku (najlepiej półtłusty lub tłusty – wtedy możemy dać mniej oleju),
  • ew. kilka łyżek jogurtu/śmietany do rozrzedzenia twarożku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju lnianego lub innego tłoczonego na zimno,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Twaróg rozdrobnić widelcem z jogurtem i śmietaną do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać olej i wymieszać. Następnie wkroić posiekany pęczek natki. Podawać z pieczywem. Świetne na śniadanie jak i kolacja.

 

Pasta z awokado z natką pietruszki

Składniki:

  • 1 awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • ew. chilli do zaostrzenia smaku

Sposób przygotowania:
Awokado do tego przepisu powinno być dojrzałe i miękkie aby bez trudu dało się rozgnieść na pastę. Awokado obrać i rozdrobnić na pastę widelcem. Natkę pietruszki posiekać. Wmieszać do masy z awokado, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie chilli. Skropić sokiem z cytryny. Pasta nadaje się do smarowania kanapek, wafli ryżowych, jako dip do maczania warzyw i krakersów czy też sos do makaronu. Prawdziwa bomba witaminowa!

 

Arabska sałatka tabbouleh

Składniki:

  • 1 szklanki kaszy kuskus (ugotowanej),
  • 1 duży ogórek lub kilka małych,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • sok z cytryny, oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • kilka pomidorków,
  • ew. garść namoczonych rodzynek,
  • cynamon, kumin.

Sposób przygotowania:
W krajach arabskich tabbouleh to w zasadzie cienko posiekane zioła przez które można dojrzeć ziarenek kaszy. I taką wersję lubię najbardziej. Można natomiast w naszym klimacie, szczególnie w miesiącach zimowych i chłodnych dodać więcej kaszy. Tradycyjnie tabbouleh nie zawiera też rodzynek, ale na swoje potrzeby można każdego razu zrobić inną wersję sałatki – dodać inne suszone owoce (np. suszone morele, daktyle) a także orzechy i pestki. 

Kaszę zalać wrzątkiem trochę ponad kaszę na ok. 5 minut aż wchłonie wodę. Spulchnić widelcem, wymieszać. Posiekać cieniutko zioła – natkę pietruszki i listki mięty. Ogórka obrać ze skóry, jeśli jest zbyt wodnisty – wydłubać pestki ze środka. Pomidorki pokroić na połówki (w zależności od wielkości). Dodać rodzynki, oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek), sok z cytryny, sól, pieprz, sporą szczyptę kuminu (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem) i cynamonu. Wymieszać. Odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Podawać samą lub jako dodatek do mięsa. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie