Pączki z nadzieniem z wędzonej śliwki - przepis KGW w Klaskach "Czerwone Korale"

Tradycyjne pączki z nadzieniem z wędzonej śliwki
Składniki:
Ok. 30 pączków
• 1 kg pszennej mąki
• 50 g świeżych drożdży
• 90 g cukru
• 1,5 l podgrzanego mleka
• 6 żółtek
• 1 jajko
• szczypta soli
• 100 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
• 50 ml czystej wódki
• ¾ kg smalcu do smażenia
• otarta skórka z pomarańczy
Nadzienie:
- 200 g śliwek wędzonych
- 4 łyżki różanego dżemu
Przygotowanie:
Krok 1
Przed przystąpieniem do wyrobienia ciasta na nasze pączki warto przygotować już nadzienie śliwkowe.
Przygotowanie nadzienia:
Przygotuj nadzienie, zalewając śliwki wrzątkiem i zostaw je na około 10 minut. Odlej część wody i zmiksuj je z dodatkiem dżemu z róży. Powstanie jednolita, obłędnie pachnąca masa, którą potem nadziejesz, za pomocą rękawa cukierniczego nasze pączki.
Krok 2
Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku i odczekaj aż urosną, wtedy należy przelać je do naczynia z mąką, solą, dodać żółtka i jajko, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto do jego wchłonięcia. Na koniec dodaj alkohol. Jego rola będzie nieoceniona podczas smażenia tych smakowitych kuleczek. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, przerób kilka razy i pozostaw jeszcze na 10 minut. Podziel ciasto na 30 równych kawałków, około 70 gram każdy.
Krok 3
Przystąp do nadziewania uformowanych kulek. Do nadzienia możesz użyć rękaw cukierniczy. Następnie formuj kule nadając im odpowiedni kształt i na koniec delikatnie spłaszcz. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Smaż pączki w rozgrzanym smalcu po obu stronach i układaj na papierowym ręczniku do odsączenia.
Krok 4
Na koniec udekoruj wedle życzenia, my proponujemy posypać cukrem pudrem i koniecznie podawać bliskim z uśmiechem i miłością do tradycji.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|