Cztery najsłynniejsze kuracje sokami z kapusty na wrzody i nieżyty

Kuracje sokami z kapusty
Świeże i kwaszone soki z kapusty należały do bardzo popularnych leków medycyny ludowej i naturalnej. Jesienią i zimą, gdy kapusta jest najwartościowsza warto ze świeżych liści – najlepiej uprawianych w sposób naturalny, ekologiczny i zebrany w okresie przed pełnią Księżyca, kiedy to zawierają najwięcej leczących składników – sporządzać lecznicze płyny i się nimi kurować, zwłaszcza w różnorakich dolegliwościach żołądkowych m.in. owrzodzeniach.
Oto cztery odmiany kuracji polecane przy nieżytach żołądka, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy. Są proste w przygotowaniu i łatwe w stosowaniu.
1. Najprostsza kuracja polega na wypijaniu dziennie 1 szklanki soku z kapusty przez okres 6-8 tygodni. Po tym czasie kurację należy przerwać i powtórzyć po 2-4 tygodniach.
2. Przy drugiej kuracji przez pierwszy tydzień pije się szklankę soku dziennie, małymi łykami pół godziny przed posiłkiem. Co tydzień dawkę soku się zwiększa, aż dojdzie się do dwóch szklanek. Po 4-5 tygodniach zmniejsza się stopniowo co tydzień ilość spożywanego soku, powracając do jednej szklanki na tydzień.
3. Trzecia kuracja wygląda bardzo podobnie tylko trwa nieco dłużej. Dochodzi się stopniowo po 6 tygodniach do wypijania 6 szklanek soku. Potem dawki się, tak samo jak w kuracji drugiej, stopniowo zmniejsza. W tej kuracji można dodać do soku nieco śmietany. Z kolei przy wysokiej nadkwaśności żołądka i nadczynności tarczycy dobrze jest również dolewać sok z wyciśniętych startych ziemniaków.
4. Czwarta kuracja szczególnie zalecana przy wrzodach żołądka i pochodzi z Francji. Polega ona na popijaniu między posiłkami dwóch szklanek soku. Dobrze jest taką terapię uzupełnić popijaniem odwaru z obierek ziemniaka albo korzenia lukrecji. To ziółko ma słodkawy smak i dostępne bywa w sklepach zielarskich.
Jak widać możliwości wykorzystania soku jest wiele i od nas zależy, który sposób będzie dla nas najbardziej wygodny i właściwy. Pamiętajmy, by kapusta i sok do kuracji pochodziły z upraw naturalnych, najlepiej ekologicznych. Wtedy takie warzywa możemy z powodzeniem stosować jako leki.
A jak wykorzystać liście kapusty przeczytasz w artykule „Okłady z liści kapusty...”
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |