KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Porady gospodyni - przepis na domowy ketchup, majonez i musztardę

Opublikowano 22.01.2018 r.
Musztarda, ketchup i majonez to popularne dodatki, którymi często wzbogacamy nasze posiłki. Większość z nas kupuje je w sklepie, ale takie produkty zwykle posiadają konserwanty i polepszacze smaku. Czy nie lepiej samodzielnie zrobić ich domowe, pełnowartościowe wersje? Polecamy przepisy na zdrowsze zamienniki.

Domowa musztarda

Składniki:

  • 3 łyżki żółtej gorczycy,
  • 3 łyżki czarnej gorczycy,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 10 łyżek wody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Ziarna gorczycy zalewamy 3 łyżkami wody i octem – odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce pod przykryciem.
Następnie dodajemy resztę składników i dolewamy wodę – całość blendujemy. Przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach, kiedy smaki „się przegryzą”

Domowy ketchup

Składniki: 

  • 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 4 czerwone, słodkie papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • ząbek czosnku.

Zalewa:

  • 250 ml octu winnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • 6 sztuk czarnego pieprzu.

Pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka i gotujemy często mieszając przez około godzinę. Po tym czasie przecieramy przez sito. Następnie przyrządzamy zalewę i gotujemy. Dodajemy do masy pomidorowej - gotujemy jeszcze przez około dwie godziny na małym ogniu. 
Następnie całość blendujemy (wyjmujemy wcześniej liście laurowe, ziele angielskie i pieprz). Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i rozdrobniony czosnek, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 1,5  godziny. Gorący keczup przelewamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Domowy majonez

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, sól do smaku.

Skorupkę jaja należy sparzyć wrzątkiem, następnie jajko wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. Składniki blendujemy, stospniowo dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj