KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"

Opublikowano 08.11.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Pyszna gęsina na Dzień św. Marcina to propozycja idealna! Rewelacyjny przepis na pieczoną gęś faszerowaną jabłkami poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Józefowie "Kwiat Józefowa".

gęś faszerwoana jabłkami

Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"

Składniki:

  • 1 gęś o wadze co najmniej 5 kg
  • 1,5 łyżki soli
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki roztartego w dłoniach majeranku

Farsz:

  • 3 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać żurawinę, miód, sos balsamiczny i mielony imbir, wszystko razem wymieszać.

Gęś oczyścić, przyprawić od środka solą, pieprzem i majerankiem, a na zewnątrz solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Nie nacierać na wierzchu majerankiem, bo on lubi się przypalać, a zważywszy na długi czas pieczenia jest to bardzo prawdopodobne. Do środka gęsi włożyć farsz i spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Nóżki związać sznurkiem albo grubą nitką. Tak przygotowaną gęś włożyć do lodówki na 12–24 godzin.

Pół godziny przed pieczeniem wyciągnąć gęś z lodówki, włożyć na blachę, wlać 1 szklankę wody i zostawić, aby nabrała temperatury pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra – dół). Gęś wstawić do piekarnika (ułożyć na początku piersią do dołu) i piec 30 minut. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec po 45 minut na każdy kilogram mięsa. Po zmniejszeniu temperatury dobrze jest gęś przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby skórka się za mocno nie spiekła. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić gęś piersią do góry. W trakcie pieczenie często polewać gęś wytopionym tłuszczem (mniej więcej co 20 – 30 minut). 30 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową i pozwolić, aby skórka się mocniej przypiekła. Wyciągnąć gęś z piekarnika i pozwolić jej "odpocząć” przez 10-15 minut. Gęś podawać z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego świętowania! 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj