Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"

Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"
Składniki:
- 1 gęś o wadze co najmniej 5 kg
- 1,5 łyżki soli
- ½ łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki roztartego w dłoniach majeranku
Farsz:
- 3 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta)
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać żurawinę, miód, sos balsamiczny i mielony imbir, wszystko razem wymieszać.
Gęś oczyścić, przyprawić od środka solą, pieprzem i majerankiem, a na zewnątrz solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Nie nacierać na wierzchu majerankiem, bo on lubi się przypalać, a zważywszy na długi czas pieczenia jest to bardzo prawdopodobne. Do środka gęsi włożyć farsz i spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Nóżki związać sznurkiem albo grubą nitką. Tak przygotowaną gęś włożyć do lodówki na 12–24 godzin.
Pół godziny przed pieczeniem wyciągnąć gęś z lodówki, włożyć na blachę, wlać 1 szklankę wody i zostawić, aby nabrała temperatury pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra – dół). Gęś wstawić do piekarnika (ułożyć na początku piersią do dołu) i piec 30 minut. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec po 45 minut na każdy kilogram mięsa. Po zmniejszeniu temperatury dobrze jest gęś przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby skórka się za mocno nie spiekła. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić gęś piersią do góry. W trakcie pieczenie często polewać gęś wytopionym tłuszczem (mniej więcej co 20 – 30 minut). 30 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową i pozwolić, aby skórka się mocniej przypiekła. Wyciągnąć gęś z piekarnika i pozwolić jej "odpocząć” przez 10-15 minut. Gęś podawać z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego świętowania!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|