Grill wege: jakie potrawy na grilla wegetariańskiego?

Co można podać na bezmięsnym grillu?
Dania, które podajemy dla wegan i wegetarian, nie odstraszą nawet najbardziej zajadłych mięsożerców. Grillowane warzywa to fantastyczna potrawa, która może wprawić w zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Mają one lśniącą chrupiącą skórkę, niezwykle intensywny aromat, a także nieco słodkawy dymny, karmelizowany smak.
Jednakże wegetariański grill to nie tylko warzywa. Można na nim podawać bezmięsne szaszłyki, opiekane sery i roślinne zapiekanki. Dla wegan należy ograniczyć menu i zrezygnować z serów, produktów z jajkami oraz miodu. Świetnie smakują wegańskie roślinne szaszłyki oraz kotlety z proteiny sojowej, tofu seitanu, tempehu i cała szeroka oferta warzyw i owoców przyrządzanych na wiele sposobów. Po więcej wskazówek na wege grilla zajrzyjcie koniecznie na Aldi: https://www.aldi.pl/inspiracje/wege-grill.html.
Wegetariański grill — Co można wrzucić na ruszt dla wegetarian
Wegetariański grill to doskonała odskocznia dla tłustych mięsnych potraw i z całą pewnością nawet najbardziej zdeklarowanym zwolennikom mięsa wyjdzie on tylko na zdrowie.
Do wyboru mamy warzywa takie jak bakłażany, ziemniaki i bataty, kalafior, boczniaki, pieczarki i inne grzyby oraz owoce, jak chociażby brzoskwinie, ananas, czy awokado. Ponadto grillować można tofu, ser halloumi, pleśniowe camemberty i wiele innych smacznych serów.
Najpopularniejszym daniem, są zazwyczaj wegetariańskie szaszłyki na grilla, które przygotowujemy z pokrojonej papryki, cebuli, cukinii, bakłażana, tofu, oliwek oraz żółtego sera. Doskonale smakują one z sosem sojowym i oliwą. Można je również podsypać czarnuszką lub prażonym sezamem.
Na bezmięsnym grillu królują też opiekane sery. Można używać oscypka i halloumi, fety i oraz serów pleśniowych. Mogą być też stosowane jako farsz do warzyw albo jako sos serowy.
Wegański grill — jak przygotować menu dla wegan?
Na wegańskim grillu, należy konsekwentnie zastąpić czymś popularne składniki pochodzenia zwierzęcego. W miejsce masła używamy margaryny lub oliwy, zamiast miodu syrop klonowy, a mleko krowie zamieniamy na kokosowe, ryżowe albo sojowe.
Wegan z pewnością ucieszą grillowane warzywa. Takie jak bataty bakłażan, cukinia, papryka albo kalafior. Opiekane w folii świetnie też sprawdzają się w tej roli ciecierzyca i pomidory. Do warzyw dodajemy zioła, sos sojowy lub pomidorowy albo dipy. Warto jednak pamiętać, że każde z warzyw przygotowuje się nieco inaczej. Więcej informacji na temat warzyw na grillu znajdziecie na Aldi.pl oraz Wp.pl
Cukinię i bakłażany najlepiej wcześniej zamarynować. Natomiast cebulę kroimy w ćwiartki lub na plastry i krótko opiekamy. Pieczarki bez nóżek grillujemy w całości lub wcześniej faszerujemy ich kapelusze. Paprykę opiekamy w kawałkach, najlepiej paskach.
Grillowane ziemniaki i bataty opiekamy przekrojone na pół albo w mundurkach, natomiast małe pomidorki oraz marchewkę w całości, przyprawiając ziołami i odrobiną oliwy.
Ciekawą potrawą jest też deser przyrządzony z grillowanych owoców. Mogą to być banany, ananasy lub brzoskwinie podawane z wiórkami kokosowymi, czekoladą i orzechami, albo gruszki i jabłka, namoczone w białym winie i serwowane z cynamonem . Niektórzy grillują również owoce leśne i cytrusy.
Aby przyrządzić grillowanego melona, opiekamy go przez minutę. Natomiast figę lub arbuza lepiej pomoczyć wcześniej w occie balsamicznym, posypać cukrem a przed podaniem dodać do niego cynamonu.
Inną potrawą, która sprawdzi się na wegańskim grillu, są faszerowane jabłka. Do wydrążonego ich środka, wkładamy farsz przygotowany z konfitury orzechów i rodzynek. Faszerowane jabłka grillujemy przez około 30 minut. Można też w podobny sposób przyrządzić brzoskwinie. Dodajemy do nich goździki cukier i cynamon, i w folii aluminiowej grillujemy je przez 20 minut.
Wege grill: przepisy na wege lub vegan potrawy z grilla
Istnieje wiele przepisów na dania wege z grilla. Warto skorzystać z naszych propozycji.
Wegańskie szaszłyki ze szparagami z grilla
Będą do nich potrzebne zielone szparagi – pęczek, tofu, sok z cytryny, olej, sól oraz pieprz.
Pokrojone tofu zalewamy marynatą wykonaną z soku z cytryny, a także oleju z solą i pieprzem. Tak zamarynowany ser odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Szparagi kroimy na niewielkie kawałki i nabijamy razem z tofu, a następnie grillujemy po około 5 minut na każdej ze stron.
Grillowana wegetariańska faszerowana papryka
Potrzebujemy paprykę, kaszę kuskus, świeżą bazylię, pomidory, parmezan, czosnek, cebulę oraz oliwę.
Z ugotowanego kuskusu i przeciśniętego czosnku, podduszonych z cebulą pomidorów i parmezanu sporządzamy farsz, którym nadziewamy papryki. Skrapiamy całość oliwą i grillujemy w folii aluminiowej przez ok. 30 minut.
Wegetariańskie pieczarki faszerowane z grilla
Do potrawy tej niezbędne będą pieczarki, cukinia, czerwona papryka, cebula, suszone pomidory, mozzarella, czosnek niedźwiedzi suszony,olej, sól, pieprz oraz szczypiorek.
Pieczarki myjemy i odcinamy ich nóżki. Cukinię, cebulę i pomidory oraz paprykę, pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, i doprawiamy solą, pieprzem wraz z czosnkiem. Posolone kapelusze napełniamy farszem przygotowanym z papryki i cukinii i pomidorów z cebulą, po czym grillujemy na tacce, przykrywając.
Są doskonałe z dodatkiem startej mozzarelli i szczypiorku.
Grillowane wegetariański ser halloumi z owocami
Potrzebny będzie ser halloumi do grilla, mieszanka sałat z rukolą, arbuz pokrojony w kostkę, awokado, oliwa, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszane w misce, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do nich sałatę. Kładziemy całość na talerzu, kładąc na wierzch kawałki arbuza i awokado. Pokrojony w plasterki oraz polany oliwą ser opiekamy, po czym układamy na sałatce i doprawiony solą i pieprzem skrapiamy octem.
Wegański burger z boczniakami z grilla
Potrzebne będą roślinne burgery gotowe, bułki do hamburgerów, boczniaki, pomidory, pikle oraz młoda kapusta, marchew, wegański majonez, sok z cytryny, cukier, oliwa, sól i pieprz.
Kapustę i marchewkę kroimy na drobno, mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Boczniaki polewamy oliwą i osolone oraz, opieprzone pieczemy na ruszcie. Burgery pieczemy na każdym boku przez 2 minuty i kładziemy na dolną bułkę wraz z surówką, boczniakami, pomidorem i piklami, po czym nakrywamy drugą częścią bułki.
Potrzebujesz pomocy z organizacją grill party ze znajomymi? Koniecznie poczytaj następujące materiały: Aldi radzi co na grilla ze znajomymi oraz Grill Party wg Parenting.pl
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|