Alergia na orzechy - co warto wiedzieć?

Uczulenie na orzechy
Osoby posiadające alergię na orzechy powinny unikać kontaktu z tym alergenem. Duża liczba alergenów usposabia do licznych odczynów krzyżowych. Za odczynami krzyżowymi między poszczególnymi alergenami przemawia występowanie u dużej grupy chorych jednoczesnego uczulenia na kilka orzechów.
Objawy uczulenia na orzechy
Uczulenie na orzechy może powodować pokrzywkę, napady astmy, rhinitis, nudności, wymioty, obrzęk górnych dróg oddechowych. Alergia w łagodnej postaci objawia się uczuciem swędzenia skóry oraz pojawieniem się obrzęku warg bądź języka. Typowe dla alergii na orzechy są bardzo ciężkie odczyny anafilaktyczne, które zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych obserwuje się dużo częściej niż w alergii na inne pokarmy. Chorzy powinni stale mieć przy sobie adrenalinę, co umożliwia wykonanie iniekcji natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów.
„Ukryte” źródła alergenów
Osoby uczulone na orzechy nie powinny ich spożywać – to oczywiste. Unikać trzeba również takiej żywności, która zawiera je w swoim składzie. Produkty, które mogą zawierać orzechy to m.in. ciasta, lody, herbatniki, marcepan, płatki śniadaniowe, dania kuchni chińskiej i azjatyckiej, rozmaite farsze, pasztety, sosy do pieczenia. W przetworzonej żywności trzeba zwracać uwagę na sztuczne i naturalne dodatki smakowe. Na przykład mortadela, czyli rodzaj włoskiej kiełbasy może zawierać pistacje.
Substytuty w diecie
Zamiast orzechów jako zamienniki możemy użyć np.: nasiona sezamu, dyni, słonecznika, prażony owies lub ryżowe krakersy. Do ciast i kruszonek – wiórki kokosowe. Oleje roślinne, oliwa czy oleje z nasion (np. olej sezamowy) dobrze zastępują olej z orzechów włoskich.
„Bezpieczne” orzechy
Większość osób, które mają alergię na orzechy toleruje orzechy kokosowe. Jednak u niektórych osób istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji również na nie. Gałka muszkatołowa jest bezpieczna dla osób uczulonych na orzechy.
Na tle orzechów bezpieczną alternatywą są orzechy brazylijskie. Nie powodują duszności czy anafilaksji jak inne rodzaje orzechów drzewnych czy ziemnych. Orzechy te to nasiona orzesznicy wyniosłej, drzewa rosnącego najliczniej w tropikalnych lasach Amazonii.
Orzechy brazylijskie są oprócz tego bardzo wartościowe. Zawierają dużą ilość tłuszczu i małą tanin. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że spożywanie ich ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |