Idealne nalewki przygotujesz latem - poznaj doskonałe przepisy!

Nalewka Agrestowa
Składniki: Dojrzałe owoce różowego agrestu, wódka 40%, cukier (ilość zależy od naturalnej słodyczy owoców, na kg owoców około 300-400 g)
Czas przygotowania: Ok. 3 miesiące
Sposób przygotowania: Dojrzałe owoce agrestu oczyścić z szypułek i ogonków. Opłukać w letniej wodzie. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem, tak by były całkowicie przykryte. (Można także zalać spirytusem 75% i potem alkohol rozcieńczyć wodą, gdyby nalewka wyszła zbyt mocna). Owoce zalane alkoholem od czasu do czasu wstrząsnąć, pozostawić na około miesiąc czasu. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem i postawić na słonecznym parapecie, macerować. Od czasu do czasu słoikiem wstrząsnąć, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 2 tygodniach do rozpuszczonego soku wlać alkohol. Nalewkę pozostawić do przegryzienia jeszcze przez tydzień-dwa, następnie zlać do butelek. Pozostawić jeszcze miesiąc czasu.
Nalewka agrestowa powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Przygotowana z różowej odmiany agrestu jest delikatniejsza.
Nalewka jagodowa (z czarnych jagód)
Składniki: ½ l czarnych jagód, wódka 40%, 200 g miodu, sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania: Świeże jagody przepłukać wodą, wsypać do litrowego słoika, dodać około 200 g miodu i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Całość zalać do pełna wódką. Nalewkę pozostawić na około 2 miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie nalewkę zlać. Jest gotowa do spożycia.
Czas przygotowania: 2 miesiące
Zastosowanie: Owoce z nalewki można użyć do ciasta lub przesmażyć z cukrem i używać jako konfitury. Nalewka jagodowa w wersji wytrawnej, bez cukru lub miodu, jest doskonałym lekiem na bóle brzucha i biegunki. Stosuje się 1 łyżkę nalewki, 3 razy dziennie.
Nalewka miętowa z cytryną
Składniki: Świeże liście mięty, sok z 3 cytryn, miód do smaku, wódka 40%
Czas przygotowania: 2 miesiące
Sposób przygotowania: Do litrowego słoja włożyć umyte i oczyszczone liście mięty. Powinno ich być około ¾ słoja. Zalać wódką, dodać świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn i płynny miód (4-5 łyżek). Słoik szczelnie zamknąć, co jakiś czas potrząsać, aby składniki się dobrze wymieszały i przegryzły. Po dwóch miesiącach nalewka powinna być gotowa. Nalewka miętowa z cytryną ma ciekawy i oryginalny smak. Dobrze smakuje zarówno po ciężkostrawnym jedzeniu, przy kłopotach żołądkowych, a także z kostką lodu jako orzeźwiający napój w upalne dni.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |