Przepisy z gruszkami - owoce na każdą okazję

Skąd wzięły się gruszki?
Według wszelkiego prawdopodobieństwa, gruszki przybyły z Persji przez Armenię i Małą Azję do Grecji, gdzie już bardzo dawno, bo 1000 lat p.n.e. uznawane były za wyjątkowe i smaczne owoce. Homer donosi na przykład, że w ogrodzie Alkinoosa rosły najwspanialsze owoce tego gatunku. Następnie grusze trafiły do Rzymu, gdzie zachwycano się nimi, a sam Juliusz Cezar zarządził, aby ulubioną bergamotkę zasadzono w zdobytej Anglii. I choć wiadomo, że wódz ów był politycznie zaangażowany w wiele przedsięwzięć, miał militarne zasługi i umiejętności, a nawet był biegły w obszarze literatury, to jednak znalazł czas, aby zajmować się uprawą drzewek. Niewątpliwie świadczyło to o jego wielkości jako wodza, ale i człowieka, który miał czas na wszystko, także dla gruszek, które były jego ulubionymi owocami.
Z czasem gatunek ten przekroczył Alpy i dotarł również do nas, do Polski, gdzie zresztą spotkał swoje krewniaczki: gruszki leśne i ulęgałki. W tradycji literackiej, językowej, historycznej i kulinarnej, a nawet religijnej, gruszka przez długi czas ustępowała miejsca jabłku. Obecnie wygląda na to, że powolutku zaczyna te zaległości odrabiać, choć nie idzie jej to lekko, bowiem jabłko też nie zasypia gruszek w popiele i prezentuje coraz to nowsze, smaczniejsze i lepsze odmiany… Jednak pełne równouprawnienie tego owocu, to nie – jak się mawia – gruszki na wierzbie, lecz realna i dość niedaleka przyszłość. Mimo że obecnie istnieje już ponad 1.500 odmian gruszki, to trawestując Majakowskiego, można powiedzieć: wszystkich odmian gruszek nie jesteś w stanie posmakować, ale próbować trzeba… Do czego zresztą bardzo zachęcam, przedstawiając jedynie pewien wybór możliwych przepisów.
Przepisy z gruszkami
Marynowane gruszki z dynią
Składniki: 1.500 g małych twardych gruszek (najlepiej bergamotek lub cukrówek), 1.500 g miąższu dyni (bez pestek), 0,75 l winnego octu, 1.000 g cukru, 5-8 goździków, pół łyżeczki imbiru, cała cytryna
Sposób przygotowania: Ocet zagotować z wodą (2 szklanki), imbirem, skórką otartą z cytryny, goździkami i cukrem. Gruszki obrać, poprzekrawać na pół, odrzucić gniazda nasienne, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały i wrzucić do wrzącej zalewy. Gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Dynię pokroić w kostkę, dodać do gotujących się gruszek i potrząsając delikatnie rondlem, aby nie uszkodzić kostek dyni, gotować wszystko jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z palnika, wyjąć skórkę cytrynową i przełożyć marynatę do słoików, po ostygnięciu zakręcić. Uwaga: przy marynatach słoiki nie muszą być typu twist.
Konfitury z gruszek
Składniki: 2.000 g gruszek, sok z całej cytryny, 1.500 g cukru, laska wanilii, łyżka octu
Sposób przygotowania: Gruszki obrać ze skórki, poprzekrawać na pół, wyciąć gniazda nasienne i wrzucać w miarę obierania do wody z octem. Zagotować ok. 1 l wody. Owoce odsączyć i wrzucić na 7 minut do wrzącej wody. Ponownie odsączyć. Do rondla wsypać cukier, wlać ¾ szklanki
wody, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać i zagotować. Gruszki włożyć do wrzącego syropu, zagotować i zostawić do wystudzenia. Po kilku godzinach zagotować je znowu i smażyć około 30 minut na średnim ogniu. Wyjąć wanilię, a gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i szybkim ruchem ustawić słoik do góry dnem.
Pikantna sałatka z gruszek
Składniki: 4 średnie dojrzałe gruszki, 2 czerwone okrągłe lub podłużne papryki, 2 pomidory, 2 buteleczki jogurtu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku cytrynowego, sól, cukier
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, a po ściągnięciu skórki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i skropić sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki wymieszać, zalać jogurtem zmieszanym z odrobiną soli, musztardą i cukrem. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu
lub po schłodzeniu w lodówce. Można podawać do cielęciny lub do drobiu.
Gruszki w kremie twarożkowo-orzechowym
Składniki: 4 duże lub 8 małych soczystych gruszek, pudełko serka homogenizowanego, łyżeczka esencji pomarańczowej, czubata łyżka cukru pudru, 3 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów, płaska łyżeczka żelatyny, sok cytrynowy do pokropienia, ewentualnie konfitury do dekoracji
Sposób przygotowania: Serek wymieszać z cukrem pudrem, esencją i orzechami. Rozpuścić żelatynę, połączyć z serkiem. Gruszki obrać, przeciąć na połówki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Na półmisek nakładać warstwę kremu, a na niej gruszki – częścią przeciętą do góry. Przykryć je resztą kremu. Ozdobić konfiturami.
Pycha. Ja uległam pokusie, a Wy?...
Anna Gołaszewska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
![]() Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|