Alergia na ryby – co warto wiedzieć?

Alergia na ryby
Ryby zawierają dwa rodzaje alergenów: wspólne wszystkim rybom i swoiste gatunkowo. Alergeny ryb są termo stabilne co oznacza, że reakcję wyzwala zarówno mięso surowe jak i gotowane. Zaburzenia alergiczne mogą wystąpić nie tylko po spożyciu mięsa ryb, ale także na drodze inhalacyjnej (pary smażonej lub gotowanej ryby) lub po zetknięciu ze skórą. Po spożyciu ryb mogą wystąpić też reakcje toksyczne, na przykład farmakologiczna reakcja na znajdującą się w rybach histaminę.
U 50% uczulonych reakcje alergiczne wywołują wszystkie gatunki ryb, u pozostałej połowy – jeden gatunek.
Inne źródła alergenów
W ostatnich latach wzrosło znaczenie produktów takich jak żelatyna rybia, które mogą nadal posiadać aktywność alergenową pod postacią kolagenu. Ma to szczególne znaczenie wobec użycia żelatyny rybiej do produkcji szczepionek. Mączka rybna może być zawarta w różnych formach pożywienia i stanowić tak zwany ukryty alergen i tym samym utrudniać identyfikację czynnika sprawczego. Przyczyną wystąpienia reakcji z nadwrażliwości może być obecny w mięsie ryb ich pasożyt Anisakis simplex.
Objawy alergii
Niepożądane reakcje występują w krótkim czasie po spożyciu ryby, często w ciągu kilku minut. Objawy są typowe dla alergii pokarmowych, mogą wystąpić: pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, świąd skóry, nudności, wymioty, bieguna, bóle brzucha, świąd i obrzęk jamy ustnej, a także duszność astmatyczna, ucisk w klatce piersiowej oraz nieżyt nosa i spojówek. Alergia na ryby może być również przyczyną wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Pamiętaj!
Składniki odżywcze, których dostarczałyby Ci ryby musisz dostarczyć swojemu organizmowi w inny sposób. Spożywaj białka w mięsie zwierzęcym, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Składniki te można znaleźć w serach, jajach, oliwie z oliwek czy otrębach ze zbóż. Ewentualne włączanie innych gatunków ryb do jadłospisu należy skonsultować z lekarzem alergologiem.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |