Domowe kopytka z cebulką i boczkiem

Opublikowano 10.01.2018 r.
Tradycyjne kopytka to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Delikatne, ziemniaczane, w towarzystwie boczku i cebulki smakują rewelacyjne. Poza tym bardzo łatwo można przygotować je samemu. Polecamy sprawdzony przepis!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g mąki,
- 2 jajka,
- sól do smaku,
- 30 dag boczku,
- 2 cebule.
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Kiedy przestygną obieramy i przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajka i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką.
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na kawałki o długości około 3 cm. Gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy kopytka wypłyną, oznacza, że są gotowe.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do boczku.
Kopytka podajemy polane podsmażonym boczkiem i cebulką.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|