KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Karnawał na słodko - przepisy prosto z Włoch

Opublikowano 17.01.2020 r.
Czas na włoski karnawał w wersji słodkiej. Mamy dla was ciekawe, smakowe inspiracje. Będziecie zachwyceni - gwarantujemy!

krem mascarpone

Krem mascarpone z owocami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • owoce (świeże lub mrożone).

Sposób przygotowania:
Do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone.
 

Bułeczki z ciasta francuskiego

bułeczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 200 g gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego (do kupienia w większych, dobrze zaopatrzonych sklepach) – jeśli nie mamy tego typu ciasta bułeczki można przygotować też bez problemu z ciasta drożdżowego lub kruchego albo ewentualnie ptysiowego,
  • 2 rozbełtane żółtka,
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia,
  • ok. 120 g rodzynek (najlepiej sułtańskie, mogę być inne np. koryntki, jumbo),
  • dżem morelowy lub inny, delikatny w smaku (może być cytrynowy, brzoskwiniowy, jabłkowy lub gruszkowy) – jeśli nie mamy dżemu nada się także marmolada lub konfitura.

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej uprzednio mąką stolnicy na ok. 5 mm. Jeśli wałek przykleja się do ciasta również obsypać go lekko mąką. Ciasto wysmarować dżemem i obsypać rodzynkami. Zawinąć w wałek przypominający roladę. Pokroić ostrym nożem na krążki o grubości ok. 2 cm. Ciasto posmarować żółtkiem. Blachę piekarnika wyłożyć lekko nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Poukładać na nim ciasto z zachowaniem odstępu od poszczególnych kawałków – ciasto francuskie pod wpływem temperatury lekko urośnie w piekarniku. Piec ok. 15 minut (lub krócej – w zależności od tempa pieczenia i mocy naszego piekarnika), do złocistobrązowego koloru. Najlepiej smakują na ciepło, ale można poczekać aż wystygną  i serwować na zimno. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Krem jajeczny zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti

zabaglione

Ten bardzo łatwy i szybki przepis na wykwintny deser można podawać ze świeżymi bądź rozmrożonymi owocami (np. z poziomkami - klasycznie) lub kruchymi włoskimi ciasteczkami amaretti (jeśli nie mamy akurat takich nadadzą się każde kruche ciasteczka).

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki białego wina
  • do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)

 

Pączki włoskie „Zeppole di San Giuseppe”

włoskie pączki

Tradycyjnie podawane we Włoszech na święto Świętego Józefa, 19 marca. Jedzone są jednak przez cały okres karnawału.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml tłustego mleka.

Na pączki:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia pączków,
  • 300 ml wody,
  • pół szklanki białego wina,
  • 1 szklanka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy krem – ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, złotą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę kukurydzianą i ubić do wymieszania składników. W garnku podgrzać mleko (możemy dodać laskę wanilii dla smaku i aromatu lub aromat waniliowy). Doprowadzić mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i ubijając trzepaczką dodać do niego żółtka wymieszane z cukrem i mąką kukurydzianą. Wstawić garnek na wolny ogień i doprowadzić krem do ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić masę do ostygnięcia. Mieszać co jakiś czas, by na powierzchni kremu nie utworzyła się skorupka przypominająca zastygający budyń.

Teraz przystępujemy do robienia pączków. Do garnka wlewamy wodę i wino, zagotowujemy i dodajemy mąkę dobrze mieszając by nie zrobiły się grudki i by cała mąką wymieszała się dobrze z płynem. Wstawiamy na średni palnik kuchenki i gotujemy przez ok. 1,5 minuty aż masa na pączki zacznie odchodzić od brzegów garnka i otrzymamy plastyczne miękkie ciasto. Jeśli masa byłaby za rzadka trzeba dodać mąki. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Na stolnicy wylewamy troszkę oleju i zagniatamy ciasto na pączki. Formułujemy z ciasta wałek i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm. Każdy z nich rolujemy w kształt oponki przypominający mały pączek.

W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy ok 4 minut aż do zrumienienia i ladnego koloru. Pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Krem nakładamy do specjalnej szprycy cukierniczej lub narzędzia do nadziewania i nakładania kremów i wyciskamy go do każdego pączka. Pączki oprószamy cukrem pudrem. Tradycyjnie pączki podaje się także z wisienką w syropie bądź cukrze. Ale pycha! 

 

Jeśli chcecie poczuć się jak w centrum włoskiego karnawału, to koniecznie wypróbujcie tych wykwintnych słodkości! Polecamy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj