Alergie pokarmowe – co warto wiedzieć?


Alergeny pokarmowe
Objawy alergii pokarmowej
Diagnostyka alergii pokarmowej
Przeprowadza ją oczywiście specjalista, do którego powinniśmy się zgłosić jeżeli zauważamy związek czasowy pomiędzy spożyciem określonego pokarmu, a wystąpieniem objawów alergii.
Aby dobrze określić przyczynę naszych problemów, lekarz powinien przeprowadzić wywiad, badanie (m.in. obserwację zachowań pacjenta po spożyciu określonych pokarmów), testy skórne (punktowe, płatkowe). Czasami wykrycie alergii może wymagać dłuższej i dogłębniejszej obserwacji i przeprowadzenia większej ilości badań, ale warto to zrobić by mieć pewność dobrej diagnozy.
Przyczyny alergii pokarmowych
Czym spowodowane jest występowanie alergii? Jakie czynniki sprawiają, że są one coraz częstsze? Lekarze wymieniają przyczyny takie jak: uwarunkowania genetyczne, nadreaktywność oskrzeli, płeć i rasa. Nie bez znaczenia są również czynniki środowiskowe: dieta, status społeczno-ekonomiczny, alergeny występujące wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń, narażenie na dym tytoniowy, zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego oraz zakażenia bakteryjne i wirusowe.
Marsz alergiczny - co to?
U większości pacjentów objawy alergii ustępują wraz z wiekiem co wynika z rozwoju tolerancji immunologicznej. Niestety, niektóre dzieci uczulają się na nowe pokarmy lub alergeny inhalacyjne, co świadczy o silnej predyspozycji atopowej i zapowiada ewolucję objawów w postaci tzw. marszu alergicznego.
W następnych artykułach opisywać będziemy najczęstsze alergeny i doradzać w jaki sposób zastąpić je w diecie innymi pokarmami. Obecnie eliminacja alergenów z diety nie jest tak trudna jak to bywało jeszcze kilka lat temu.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|