Co zrobić z jeżyn? Pomysły na ciekawe dania i desery

Roladki z indyka z jeżynami
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka,
- 200 g sera gorgonzola,
- 100 g jeżyn,
- bulion warzywny,
- sól, pieprz.
Filet z indyka koimy na duże plastry, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kładziemy jeżyny i kawałek sera gorgonzola. Zwijamy roladki, zawijamy każdą w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem (do 1/3 wysokości roladek). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 40-45 min. Po upieczeniu można pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Polędwica wieprzowa w sosie jeżynowym
Składniki:
- 400 g polędwicy pieprzowej,
- sól, pieprz,
- masło do smażenia.
Sos:
- 40 dag jeżyn,
- ¾ szklanki czerwonego wina,
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- sól, pieprz.
Umyte jeżyny wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Następnie przecieramy je przez sito. Do powstałego soku dodajemy wino, sos balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Kawałki polędwiczki delikatnie rozbijamy dłonią, doprawiamy solą i pierzem, smażymy na rozgrzanym maśle aż się zarumienią. Następnie smarujemy mięso odrobiną sosu jeżynowego z każdej strony i smażymy jeszcze chwilę do miękkości na wolnym ogniu.
Przed podaniem polewamy mięso pozostałym sosem – danie idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Lekka sałatka z jeżynami
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 120 g sera brie pokrojonego w kostkę,
- jeżyny,
- garść orzechów włoskich (pokrojone na mniejsze kawałki).
Sos:
- 1/3 szklanki oliwy,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- pół łyżeczki musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki na sałatkę układamy na talerzu, składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy tuż przed podaniem.
Ciasto jogurtowe z jeżynami
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jeżyny.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Po otrzymaniu jednolitej masy, ciasto wylewamy na okrągłą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy jeżyny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ryż z jeżynami
Składniki:
- 100 g ryżu,
- szklanka mleka,
- garść jeżyn,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Zagotować mleko z cukrem, wsypać ryż – gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko. Dodajemy szczyptę soli i jeżyny. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem można doprawić cynamonem lub zaserwować z łyżką śmietany.
Zabaione z jeżynami
Składniki:
- 4 żółtka,
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki białego wina,
- jeżyny i borówki.
Wszystkie składniki kremu przekładamy do miseczki i ubijamy nad lekko parującą wodną do uzyskania konsystencji budyniu. Układamy do pucharków. Podajemy ze świeżymi jeżynami i borówkami.
Jeżyny to pyszne i pełne witamin owoce. Warto wykorzystać je w przetworach, ale także letnich deserach i daniach :-)
![]() |
Maria Has Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|