Polecamy przetwory z czereśni - dżem, syrop i nalewka

Dżem z czereśni z dodatkiem kardamonu
Wspaniale smakuje rozsmarowany na chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do naleśników, gofrów i racuchów.
Składniki: 2 kg czereśni, 0,5 kg cukru, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka kardamonu w proszku
Sposób przygotowania: czereśnie umyj, osusz, pozbaw ogonków i wydryluj, następnie zasyp cukrem i kardamonem; odstaw na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok; następnie owoce zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny, smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając; gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików; pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu.
Drylowane czereśnie w syropie
Owoce ze słoika można zjeść same (są pyszne) lub wykorzystać jako dodatek do ciast z kruszonką, tarty lub pierogów, natomiast syrop do zrobienia czereśniowej lemoniady z kruszonym lodem.
Składniki: wydrylowane czereśnie, woda i cukier (na 1 litr wody 1 szklankę cukru), sok z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego (pomaga zachować piękny kolor), można dodać olejek migdałowy aby uatrakcyjnić smak
Sposób przygotowania: wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny lub kwasek, gotować jeszcze 2 minutki; do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie; zalać gorącym syropem cukrowym; do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego; słoiki pasteryzować ok. 20 minut.
Nalewka czereśniowa
Składniki: czereśnie o ciemnej barwie, wódka lub spirytus do ok 60% zawartości alkoholu – tyle, aby wszystkie czereśnie w całości zostały zalane alkoholem, cukier
Sposób przygotowania: czereśnie umyć, pozbawić ogonków, włożyć do dużego słoika (można je lekko zgnieść palcami przy wkładaniu do słoja, aby puściły trochę soku), zalać alkoholem; słoik zamknąć i odstawić na nasłoneczniony parapet na 4-6 tygodni; co kilka dni można potrząsnąć, żeby wymieszać płyn z owocami; po wymaganym czasie odlać cały płyn, a czereśnie zasypać cukrem tak, aby po wstrząśnięciu słoikiem cukier wypełnił przestrzeń pomiędzy owocami; po ok tygodniu, kiedy cukier się rozpuści, odlać powstały syrop, przefiltrować i połączyć z uzyskanym uprzednio alkoholem; nalewkę przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu; pełnię smaku i aromatu uzyskuje po kolejnych 6-7 tygodniach.
Kamila Drobnik ŁODR w Bratoszewicach Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|