Forsycja i jej zdrowotne właściwości

Forsycja
Krzew ten dotarł do naszego kraju z Azji lecz powszechnie występuje on również w wielu regionach świata. Najczęściej spotykaną odmianą w Polsce jest forsycja pośrednia (Forsythia x intermedia)i forsycja zwisająca (Forsythia suspensa). Charakterystyczne dla niej jest to, że kwitnie wczesną wiosną.
Rozjaśnia nasz ogród pięknym żółtym kolorem po szarej zimie. Najlepszym stanowiskiem dla forsycji jest miejsce nasłonecznione, zaciszne i osłonięte przed silnym wiatrem. Lubi gleby lekkie, wilgotne i żyzne. Ma ona płytki system
korzeniowy dlatego aby zatrzymać wilgoć w glebie powinno się wokół podstawy pędów ściółkować ziemię korą lub słomą.
Forsycja kwitnie na zeszłorocznych pędach więc powinna być przycinana wczesną wiosną zaraz po przekwitnięciu.
Jest ona nie tylko ozdobą ogrodów, ale również domów szczególnie w okresie przed świętami Wielkanocnymi. Ścięte łodygi z nierozwiniętymi pąkami po około 10 dniach w wazonie z wodą zakwitają.
Należy również wspomnieć o właściwościach leczniczych tego krzewu. Kwiaty forsycji posiadają dużą zawartość flawonoidów, lignanów i saponin. Jednym z podstawowym flawonoidem jest rutyna, która poprawia przepuszczalność naczyń krwionośnych, zwiększa odporność organizmu oraz zwalcza wodne rodniki. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry, wspomaga ona działanie witaminy C, która z nią w połączeniu zapobiega przeziębieniom i infekcjom.
W jej kwiatach występują również kwercetyny, które mają działanie przeciwalergiczne (hamuje wydzielanie histaminy i innych mediatorów prozapalnych).
Forsycję można wykorzystać do przygotowania: herbatek, naparów, nalewek i syropów.
Herbatka z forsycji
- 4 gałązki z kwiatami przecinamy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie ok. 5 min.
- Odcedzamy i pijemy małymi porcjami w ciągu dnia.
Herbata ma działanie odciążające wątrobę, działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco.
Napar z forsycji
- 10-15g kwiatów forsycji zwilżamy spirytusem, zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy na 40 minut (pod przykryciem). Przecedzamy i pijemy w ciągu całego dnia porcjami.
Nalewka z forsycji
- Włóż do litrowego słoika 100g kwiatów, zalej je ilością 0,5l wódki. Odstawiamy na 2 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem, odcedzamy. Leczniczo pijemy 2-3 razy dziennie po 10ml.
Syrop z forsycji z miodem i cytryną
- Kwiaty wsypać do litrowego słoika, skropić alkoholem 40 - 60 %, sokiem z cytryny, zalać miodem około 100ml.
- Odstaw na 30 minut, po upływie czasu trzeba wstrząsnąć słoikiem i można dodać kolejną porcję kwiatów. Odstawiamy na kilka dni. Dolewamy do herbaty.
Patrycja Lebiocka
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |