KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
21 września 2018

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie, mimo tego, że są dość kaloryczne, posiadają mnóstwo cennych witamin, minerałów oraz pełnowartościowego białka. Warto zrobić sobie z nich chrupiącą przekąskę - wystarczy garść orzechów dziennie, aby wspomóc funkcjonowanie mózgu, serca i układu nerwowego. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie orzechów włoskich?

Wartości odżywcze orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie to źródło witaminy E oraz C, A, K, B6
  • zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnik,
  • minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, cynk,
  • kwas foliowy.

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich:

  • dzięki zawartości antyoksydantów wspomagają pracę serca i układu krwionośnego,
  • antyoksydanty mają również działanie antynowotworowe,
  • podnoszą poziom ALA we krwi, dzięki czemu regulują poziom cholesterolu,
  • orzechy to źródło potasu, magnezu, czyli pierwiastków wspomagających pracę układu nerwowego i mózgu,
  • magnez eliminuje również zmęczenie,
  • bogactwo witamin sprawia, że orzechy pozytywnie oddziałują na cerę, która na dłużej zachowuje młody wygląd,
  • zawierają kwas foliowy i witaminę E, dlatego polecane są kobietom w ciąży oraz paniom starającym się o dziecko.

Czy można jeść skórkę z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę, która ma gorzkawy smak. Wiele osób uważa, że należy ją zawsze usuwać. Czy to jednak konieczne? Otóż nie, orzechy można zjadać ze skórką, ponieważ to właśnie w niej zawarta jest większość antyoksydantów. 

Kiedy zbieramy orzechy włoskie?

Orzechy włoskie zbieramy zwykle pod koniec września, wtedy to opadają z drzewa. Ich zielona otoczka pęka i łatwo można oddzielić je od łupiny. 

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Najlepiej przechowywać je w łupinach. Świeże orzechy trzeba jednak trochę podsuszyć, np. pozostawić w wiklinowym koszyku, w ciepłym i suchym miejscu. 

A może maseczka na twarz z orzechów włoskich? Czemu nie!

Składniki: 6 sztuk zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka miodu.

Wszystkie składniki łączymy. Maseczkę nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 15 minut, po czym dokładnie spłukujemy letnią wodą.

 

Sezon na świeżutkie orzechy włoskie właśnie się zaczął, warto więc zbierać je całymi garściami :-)

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • WDR