Przepis na puszysty świąteczny sernik na kruchym cieście
Opublikowano 15.12.2017 r.
Sernik to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Jedwabiście kremowy, puszysty i aromatyczny – taki lubimy najbardziej - dlatego dzielimy się z Wami wyjątkowym przepisem.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego,
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 5 jaj,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego.
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami).
Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|