KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Polska gęś międzynarodowym hitem

Opublikowano 17.12.2017 r.
Polacy od zawsze hodowali drób. Biegające po podwórzu kury, kaczki czy gęsi to typowy krajobraz polskiej wsi. Nawet w najbiedniejszych gospodarstwach można było spotkać choć kilka sztuk.

Co ciekawe, w naszej polskiej kuchni od bardzo dawna popularne były gęsi. Te dorodne ptaki były i są odpowiednie dla tradycyjnych, dużych rodzin oraz na uroczyste przyjęcia. Zgodnie z rytmem natury i zasadą sezonowości produktu spożywano je przede wszystkim jesienią i na początku zimy, w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada, dziś Narodowe Święto Niepodległości). Gęsina jest więc popularna na polskich stołach i dzisiaj, gdy w listopadzie wraca do menu restauracji w całym kraju. 

Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w Kujawsko-Pomorskiem to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowano znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej  – o blisko 40 proc. rok do roku. 

Dumni z polskiej gęsiny staramy się ją promować na całym świecie. Dla przykładu: w ramach bogatego programu towarzyszącego udziałowi  Polski w Wystawie Expo 2017 w Astanie 17 czerwca 2017 r. odbyły się uroczyste obchody Dnia Polaków Kazachstanu. W czasie tego wydarzenia podczas bankietu, połączonego z degustacją tradycyjnych polskich produktów i potraw, wśród dań – obok bigosu, wędzonego łososia i wołowiny wysokiej jakości – królowała oczywiście gęsina z jabłkami.

Gęsina cieszy się opinią mięsa o wybornym smaku, kruchego i delikatnego, to jednak nie wszystkie jej zalety. Mięso ma również walory zdrowotne: zawarte w nim białko jest bardzo łatwo przyswajalne, a tłuszcz należy do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych, przyczynia się bowiem do redukcji cholesterolu. Gęsina bogata jest w witaminy: A, B1, B2, D, E i PP oraz fosfor, żelazo i magnez. Mięso z gęsi polecane jest w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych, w przypadku zmęczenia i przepracowania.

Smakowite i zdrowe mięso zyskuje na popularności. Warto zatem stawiać na promocję rodzimego mięsa gęsiego i zwiększać jego produkcję. Konsumentom polecamy je na co dzień. Nie tylko od święta.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO