KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Receptura na tradycyjny, wigilijny barszcz na zakwasie z buraków

Opublikowano 13.12.2022 r.
Jaka zupa króluje u Was na wigilijnym stole? W wielu polskich domach podczas wieczerzy podaje się tradycyjny czerwony barszcz z uszkami. Jak go przygotować, aby miał intensywny kolor, wspaniały smak i aromat? To bardzo proste - przygotowaliśmy dla Was przepis na czerwony barszcz na domowym zakwasie z buraków.  

wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz na zakwasie z buraków

Składniki:

  • zakwas z buraków (przepis poniżej),
  • 100 g suszonych grzybów, 
  • włoszczyzna (bez liści kapusty),
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • cukier, 
  • sól,
  • połówka cytryny. 

Składniki na zakwas:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 3 l wody,
  • 20 g korzenia chrzanu, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 kromka chleba razowego.

Zakwas z buraków:

Buraki należy obrać i pokroić na kawałki, następnie zalać ostudzoną wodą, dodać sól, cukier, chrzan, czosnek i kromkę chleba  razowego. Odstawiamy pod przykryciem na 4-5 dni.

 

Gotujemy barszcz:

Na początku należy przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw. Doprawiamy go pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po ugotowaniu odcedzamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru, następnie wlewamy zakwas. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Barszcz na zakwasie będzie miał intensywny kolor i słodko-kwaśny smak. 

 

Pyszny czerwony barszcz na zakwasie z pewnością podbije serca Twoich gości!

Szukasz przepisu na najlepsze świąteczne pierogi i uszka do barszczu - zobacz nasze propozycje!

Tematy pokrewne:
A może pierogi? Przepisy dobrej gospodyniA może pierogi? Przepisy dobrej gospodyni
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO