KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepisy na pyszne dania z kapustą kiszoną

Opublikowano 30.11.2017 r.
Kapusta kiszona to prawdziwe źródło zdrowia. O jej cennych właściwościach pisaliśmy już w jednym z artykułów. Powinniśmy więc jak najczęściej wykorzystywać ją w kuchni, dlatego przygotowaliśmy dla Was - obiecane - przepisy na pyszne dania z kapustą kiszoną. 

Tradycyjna kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

1. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie (przez minimum godzinę).

2. Kapustę kiszoną odcedzamy z kwaśnego soku, wkładamy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy aż kapusta będzie miękka (woda zacznie parować, dlatego można dolewać ją w trakcie gotowania - najlepiej przegotowaną wodę). 

3. W trakcie gotowania do kapusty dodajemy pokrojone w cienkie paseczki grzyby.

4. Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Do zeszklonej cebuli dokładamy odrobinę masła i makę - mieszamy aż powstanie rumiana zasmażka. Na patelnię dodajemy jeszcze 3 łyżki wody z gotującej się kapusty i energicznie mieszamy. Całość dodajemy do kapusty i mieszamy. Wszystko gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Do kapusty można dołożyć również podsmażony boczek lub kiełbasę. 

Paszteciki z kapuścianym farszem

Zaczyn:

  • 20 g drożdży,                                        
  • 1 łyzeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka mąki.

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • ½ l ciepłego mleka,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 żółtka.

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz.

 

1. Rozpoczynamy od wykonania zaczynu - drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, soli i łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut. Gdy wyrosną dodajemy do miski z mąką, następnie dokładamy żółtka, mleko, cukier i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem). 

2. Roztapiamy masło, ciepłe wlewamy do ciasta i wyrabiamy przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

3. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wykrajamy kawałki o wymiarach około 10x15 cm. Na każdy z nich nakładamy farsz, zwijamy ruloniki - sklejamy na końcach. Paszteciki przekładamy na blachę (odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, po czym smarujemy wierzch pasztecików żółtkiem) i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. 

Farsz - wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną gotujemy, odciskamy, drobno posiekąną łączymy z cebulą i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Paszteciki to rewelacyjna przekąska, idealnie smakują z czerwonym barszczykiem. 

​                                  

Kapuśniak na żeberkach

Składniki:

  • ½ kg wędzonych żeberek,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • ½ kg ziemniaków,
  • ½ kg kapusty kiszonej,
  • ½ szklanki soku odlanego z kapusty kiszonej,
  • szczypta kminku.

Wykonanie:

1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewmy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy - całość gotujemy na małym ogniu. 

2. Na patelni rozgrzewamy smalec - podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i czosnek.

3. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmujemy z wywaru. Do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy odciśniętą i drobno posiekąną kapustę kiszoną - dokładamy pokrojone mięso z żeberek i kiełbasę. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty. Smakowity kapuśniaczek gotowy!

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO