KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Poznaj lecznicze właściwości pietruszki!

Opublikowano 27.11.2017 r.
Pietruszka to bardzo popularne warzywo, które przywędrowało do naszego kraju za sprawą królowej Bony. Jest dodatkiem do wielu potraw, ale dziś chcemy skupić się na walorach leczniczych tej rośliny. Jej siłę doceniła medycyna ludowa.   

Regularne picie naparów i herbatek z pietruszki ma działanie lecznicze: szczególnie na dolegliwości trawienne. Poza tym pietruszka posiada właściwości oczyszczające, moczopędne i przeciwobrzękowe. Warzywo to jest źródłem cennych witamin (A, E, C) i minerałów, m.in. wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza, a także flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed chorobami. Poza tym ma właściwości antyseptyczne

Cenna natka pietruszki 

Najbardziej cenna jest natka pietruszki, ponieważ zawiera więcej witamin niż jej korzeń. Natkę pietruszki poleca się używać jako dodatek do surówek oraz innych gotowanych potraw. Posiekaną natkę warto zamrozić i mieć o każdej porze roku w zasięgu reki.

Pietruszka na zaburzenia trawienia 

Jedzenie pietruszki oraz przetworów z tego warzywa jest polecane w zaburzeniach trawienia, braku apetytu, dolegliwościach wątroby czy wzdęciach. Można wykonać napar z rozdrobnionego, wysuszonego korzenia. Pół łyżki rozdrobionego korzenia zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy kilka minut pod przykryciem, odcedzamy i pijemy małymi łykami w ciągu całego dnia.

Odwar z pietruszki na wzdęcia, choroby żołądka i nerek

Średniej wielkości korzeń oczyszczamy i kroimy w plasterki. Zalewamy dwiema szklankami wody, po czym gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po przestudzeniu przestudzamy i schładzamy. Zaleca się pić w małych ilościach w ciągu całego dnia. 

Środek na ukąszenia owadów

Świeżo zmiażdżone ziele pietruszki można zastosować jako okład łagodzący ból i swędzenie po ukąszeniach komarów. 

Więcej informacji na temat właściwości leczniczych innych roślin znajdziesz w książce "Sławna uzdrawiająca apteczka z pól i łąk" Z. Przybylaka, którą można zamówić na stronie WDR. Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą wydawniczą!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO