KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Rozgrzewające napoje i koktajle na jesień

Opublikowano 22.10.2018 r.
Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego często po całym dniu pracy wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni. Wtedy ukojeniem będzie rozgrzewający napój lub koktajl. Przygotowaliśmy dla Was rewelacyjne przepisy.

Rozgrzewające napoje i koktajle na jesień

  • Kawa gotowana wg 5 przemian:

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki kawy mielonej dobrej jakości;
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie);
  • cynamon, imbir, kardamon, przyprawy korzenne;
  • miód do posłodzenia;
  • woda.

Wykonanie: w garnuszku zagotować ok. 1,5 – 2 szkl. wody. Dodać kawę, przyprawy i kakao (opcjonalnie). Gotować na małym ogniu ok. 7 minut. Odstawić do opadnięcia fusów. Przecedzić i przelać do kubeczka. Dosłodzić miodem lub innym ulubionym słodzidłem (np. syropem z agawy).

 

  • Napój imbirowy z pomarańczą, cytryną i goździkami

Składniki:

  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (obranego i pokrojonego na plasterki);
  • kilka plastrów pomarańczy;
  • kilka plasterków cytryny plus sok z 1 cytryny;
  • 3-4 goździki;
  • woda – ok. 2-3 szklanek;
  • miód (opcjonalnie).

Wykonanie: zagotować wodę, dorzucić plasterki imbiru, plasterki pomarańczy i cytryny oraz goździki i gotować około 7 minut. W międzyczasie do kubka lub szklanki wycisnąć sok z połowy lub 1 całej cytryny (w zależności jaki smak chcemy uzyskać i jaki lubimy). Następnie zawartość garnuszka przelać do kubeczka. Wymieszać z sokiem z cytryny. Można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można też udekorować plasterkami cytryny i pomarańczy. Napój świetnie rozgrzewa organizm, sprawdza się przy przeziębieniu i momentach gdy „coś nas bierze”. Dzięki zawartości imbiru, dobrze też działa na stawy i wykazuje właściwości przeciwzapalne.

  • Koktajl śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu;
  • 5 suszonych śliwek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie do miękkości);
  • 1 łyżeczka kakao;
  • miód do smaku;
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (zmielonego – inaczej lnu mielonego);
  • kardamon do smaku.

Wykonanie: zmieszać w blenderze jogurt, śliwki, około 3-4 łyżek ze śliwek (lub więcej do odpowiedniej konsystencji), kakao, miód i kardamon. To pyszny koktajl, bardzo zdrowy, a na dodatek smakuje jak deser. Dzięki obecności suszonych śliwek i siemienia lnianego, pomaga w regulowaniu przemiany materii i świetnie działa na jelita.

 

  • Koktajl gruszkowy z kakao i masłem orzechowym

Składniki:

  • 2 gruszki;
  •  mleko do odpowiedniej konsystencji;
  •  1 łyżka kakao;
  • 1 łyżka masła orzechowego;
  • opcjonalnie – banan.

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl wspaniale smakuje po wysiłku fizycznym (na zimno), może być też pity na śniadanie (a nawet je zastąpić, jeśli nie chce nam się jeść, a chcemy zapewnić sobie dawkę energii), a także po lekkim podgrzaniu – wieczorem, przed snem. 

Smacznego i ciepłej jesieni!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO