Zupa grzybowa niejedno ma imię – mamy dla Was 3 sprawdzone przepisy
Zupa grzybowa to niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące danie. W tym sezonie runo leśne hojnie obdarowało nas w grzyby, dlatego mamy ciekawą propozycję, jak spożytkować nasze zapasy. Dziś przedstawiamy 3 przepisy na zupy grzybowe. To pomysłowe receptury, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!
Tradycyjna zupa grzybowa
Składniki:
- 50 dag suszonych grzybów,
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pół selera, 1 korzeń pietruszki),
- cebula,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Na początek należy ugotować wywar z warzyw (z dodatkiem soli i pieprzu). Kiedy warzywa będą miękkie, przez sito odcedzamy wywar. Następnie, zalewamy wywarem wcześniej namoczone grzyby i ponownie gotujemy. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę. Kiedy grzyby będą miękkie, przelewamy zupę przez sito. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Grzyby można oczywiście jeszcze wykorzystać, np. jako farsz do krokietów.
Zupa krem z grzybów
Składniki:
- 5 szklanki wywaru z mięsa drobiowego lub wywaru warzywnego,
- 60 dag świeżych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki tłuszczu,
- 1 łyżka masła do zasmażki,
- 1 łyżka mąki,
- 1/3 szklanki śmietany,
- 1 żółtko,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku (ewentualnie odrobina przyprawy uniwersalnej do zup).
Wykonanie:
Grzyby należy oczyścić, opłukać i bardzo drobno posiekać. Następnie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do niej grzyby i dusimy około 8 minut. W osobnym garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę – zasmażamy na lekko złoty kolor. Kolejno rozprowadzamy mąkę zimnym wywarem i energicznie mieszamy, dodajemy grzyby i gotujemy około 5 minut. Na koniec łaczymy zupę z żółtkiem i posiekaną pietruszką, dosypujemy przyprawy do smaku.
Zupa z boczniaków z lanymi kluskami
Składniki:
- 30 dag boczniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1,5 litra wywaru z kości lub bulionu z kostki,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paseczki i zalewamy gorącym wywarem z kości lub bulionem. Boczniaki płuczemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na maśle razem z boczniakami. Oprószamy mąką, mieszamy, dodajemy do wywaru i gotujemy około 30 min (do miękkości grzybów).
Z jaja, mąki i szczypty soli przygotowujemy ciasto na lane kluski (mieszamy dokładnie składniki). Kluseczki wlewamy do wrzącej zupy (cienką strużką, aby były małe). Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów na dania z grzybami znajdziesz w książce „Grzyby w potrawach”, którą możesz zamówić na stronie WDR.
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|