KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Sytuacja na rynku mlecznych napojów fermentowanych w Polsce

Opublikowano 29.10.2017 r.

Mleczne napoje fermentowane posiadają wysokie walory smakowe, ale też wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Polscy konsumenci najchętniej wybierają jogurty, kefiry oraz maślanki.

Produkcja napojów fermentowanych w Polsce jest względnie stabilna. W 2016 r. w kraju wyprodukowano 702 tys. ton mlecznych napojów fermentowanych. To o 2% mniej niż rok wcześniej, ale dziesięć razy więcej niż na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. 60%-owy udział w produkcji napojów fermentowanych mają jogurty. Z badań GUS wynika, że w 2016 r. średnioroczna konsumpcja jogurtów w przeliczeniu na jednego mieszkańca osiągnęła poziom 6,36 kg. Oznacza to, że jedna osoba spożyła średnio 3,5 kubeczka jogurtu w miesiącu. Polska branża mleczarska sprzedaje za granicę około 15% krajowej produkcji napojów mlecznych. Głównym nabywcom są przede wszystkim kraje UE (94% wolumenu wywozu). 

Źródło 1

kontakt1.jpg
Polska-Ziemia.pl
Biuletyn Informacyjny Rolnictwo i Obszary Wiejskie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO