Francuska zupa cebulowa - wykwintna i rozgrzewająca
Czego potrzebujemy do jej wykonania?
Składniki do francuskiej zupy cebulowej:
- 8 dużych cebul
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1,5 litra rosołu
- 2 łyżki masła klarowanego
- czerstwy chleb
- żółty ser
- sól, pieprz, tymianek
Jak przygotować francuską zupę cebulową krok po kroku?
Cebulę kroimy w cienkie piórka i smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Kiedy jest już odpowiednio skarmelizowana, wlewamy wino i mieszać od czasu do czasu. Do bulionu dodajemy seler, marchew, cebulę z patelni i tymianek. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzankę z czerstwego chleba. W tym celu podsmażamy go na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. Wlewamy zupę na talerz żaroodporny, na wierzchu kładziemy zarumienioną kromkę chleba i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 5 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi.
Francuska zupa cebulowa to świetna propozycja rozgrzewającego dania na zimowy obiad bądź kolację. Zawsze zachwyca swoim wyjątkowym i wyrafinowanym smakiem. A jest prosta w wykonaniu i składa się z tak niepozornych składników. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|