KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Targi z zielonym listkiem za nami

Opublikowano 15.10.2018 r.
Targi Natura Food i Be Eco w Łodzi przyciągnęły w tym roku wielu Zwiedzających. Zdrowy tryb życia staje się nie tylko modą, ale dla wielu osób jest już po prostu koniecznością.

Sklepy ze zdrową żywnością dziś nie są takie same jak przed dwudziestu laty. Znaleźć w nich można wszystko, od warzyw i owoców, przez chleb i smarowidła do chleba, aż po gotowe dania obiadowe. Wszystkie, albo prawie wszystkie produkty opatrzone są unijnym zielonym listkiem, dającym pewność, że żywność wyprodukowana została bez pestycydów.

Naszą misją jest propagowanie zdrowego stylu życia poprzez edukowanie polskiego społeczeństwa czym jest żywność ekologiczna, jaki jest proces jej produkcji oraz czym się różni od żywności konwencjonalnej - mówią przedstawicielki Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), która także miała swoje stoisko na targach. - Szczególny nacisk kładziemy na oznakowanie certyfikowanej żywności - „Euro-liścia” w celu zwiększenia świadomości Polaków na temat różnic w składzie produktów posiadających certyfikat jakości, jak jest kontrolowana oraz jakie wymogi musi spełnić producent lub rolnik, by taki certyfikat uzyskać.


PIŻE prowadzi projekt ,,Jemy Eko'', którego celami głównymi jest promowanie zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności oraz informowania społeczeństwa o tym, jak można odróżnić produkty ekologiczne, certyfikowane oraz dlaczego warto takie produkty kupować. Izba obiecuje także wspierać rolników chcących przejść na ekologiczne sposoby produkcji rolnej.

Natura Fod to jedne z największych targów żywności certyfikowanej w Polsce. Jak zawsze przyciągnęły wielu dystrybutorów. Ale targi mają także swoją misję - propagowanie wiedzy. Dlatego przez cały weekend, w trzech salach konferencyjnych odbywały się wykłady, konferencje, spotkania eko-branży oraz forum alergii. 


Na stoiskach można było także spróbować prawie wszystkiego: od wspaniałych pachnących herbat i czekolad aż po wędliny z ,,biolistkiem''. 


Warto zauważyć, że z roku na rok zwiększa się także propozycja związana z drugą częścią targów czyli,,Be Eco'' - na rynek wprowadzanych jest coraz więcej organicznych, certyfikowanych kosmetyków, środków czystości, które są bezpieczne i nie alergizują oraz odzieży nie zmiękczanej chemią z lnu i bawełny bez GMO.

Jak widać po z roku na rok zwiększającej się liczbie odwiedzających - takie produkty są coraz bardziej potrzebne. 

 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO