KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Znaleziono winowajcę raka bakteryjnego pomidorów

Opublikowano 11.10.2018 r.
Rak bakteryjny pomidorów to choroba szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Obserwuje się ją na większości obszarów produkcji pomidorów, jednak jej występowanie jest nieprzewidywalne – często po wielu latach nieobecności lub słabego nasilenia pojawia się masowo. 

 

W Polsce, w ostatnich latach, występowanie raka bakteryjnego pomidora było sporadyczne, co tym bardziej powinno zaniepokoić producentów pomidora, gdyż choroba z dużym prawdopodobieństwem może zacząć się szybko rozprzestrzeniać - informują eksperci z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Katowicach. - Sprzyjać temu z pewnością mogą cieple lata (optymalna temperatura rozwoju dla patogenna to 25-28 °C) i łagodne zimy, które w naszym kraju są coraz częstsze. 

Badania prowadzone laboratoriach w Katowicach i w Toruniu potwierdziły, że sprawcą choroby jest bakteria Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis.

Choć to pomidor jest główną rośliną żywicielską dla Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, to inne rośliny z rodziny psiankowatych, jak papryka  czy oberżyna, również wykazują podatność na porażenie patogenem.

Główne drogi przenoszenia się bakterii to zainfekowane sadzonki, nasiona, gleba oraz sprzęt wykorzystywany podczas zabiegów pielęgnacyjnych i opakowania. 

Pierwsze objawy, jakie łatwo zaobserwować, to pojawienie się zielonych, tłustych plam na liściach, zwykle po jednej stronie blaszki - informują eksperci z WIORiN w Katowicach. -  Plamy następnie gwałtownie przekształcają się w żółte zasychające obszary. W miarę postępu choroby liście więdną i zasychają pozostając na roślinie. Na przekroju pędu obserwuje się zbrunatnienie wiązek przewodzących, a walec osiowy łatwo daje się oddzielić od kory. Przy silnym porażeniu i dużej wilgotności powietrza, objawy chorobowe pojawiają się również na owocach, które przebarwiają się marmurkowato. 

Bardzo charakterystycznym objawem są tzw. „ptasie oczka” – okrągłe plamy średnicy do 5 mm z kraterowato wzniesionym brunatnym środkiem i białą obwódką. W końcowym stadium choroby roślina więdnie i zasycha.

Ponieważ nie ma skutecznej możliwości walki z patogenem, a tym samym z rakiem bakteryjnym pomidorów, WIORiN zaleca, by sadzonki i nasiona powinny pochodzić od zarejestrowanego producenta. Jest to niezmiernie ważne zwłaszcza, że bardzo często choroba rozwija się w młodych roślinach bezobjawowo.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:rak bakteryjny pomidorów
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO