KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
12 października 2018

Przepisy od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Żeronic

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Żeronic razem śpiewają i razem gotują. Swoimi przepisami podzieliły się z naszymi Czytelnikami. 

Panie z Żeronic swoją działalność w Kole Gospodyń Wiejskich rozpoczęły w 1957 roku. Koło powstało z inicjatywy samych kobiet, liczyło wtedy 30 członkiń. Od początku też wyodrębnił się zespół śpiewaczy, który tworzył swój repertuar i występował pod szyldem koła. W tym czasie w Żeronicach budowano świetlicę wiejską. Mieszkańcy wsi nie szczędzili sił, by jak najszybciej ukończyć inwestycję. Po malowaniu, sprzątaniu i wykonaniu dekoracji nastąpił dzień otwarcia. Był rok 1958. Świetlica stała się miejscem spotkań towarzyskich i kulturalnych. 

Aż przyszedł rok 1995, kiedy śpiewające panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Żeronic rozpoczęły swą artystyczną działalność pod nazwą Zespół Śpiewaczy „Żeroniczanki”. Szefem grupy została ówczesna kierownik Gminnego Ośrodka Kultury w Bedlnie Zenobia Kołodziejczyk. Przez 23 lata zespół reprezentował gminę Bedlno na różnych imprezach gminnych, powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskich. Śpiewał na Litwie i w Czechach. W repertuarze ma piosenki ludowe i okolicznościowe. Panie same układają słowa i melodie opierając się na znanych motywach ludowych. W swoim dorobku mają wiele nagród i wyróżnień, część z okresu działalności pod szyldem KGW, m.in.: „Najładniejszy Wieniec Dożynkowy”, „Najpiękniejsza Dekoracja Wielkanocna”.                                                                                       

Same panie są dumne z tego, co robią, działalność w zespole przynosi im wiele satysfakcji. I nadal kontynuują tradycje KGW, np.: biorą udział konkursie „Na Najładniejsze i Najsmaczniejsze Guzikowe Pierniki”, wciąż pieką, smażą i gotują. 

 

Przepisy kulinarne „Żeroniczanek”

  • Babka ziemniaczana

Składniki: 1 kg ziemniaków, 200 g boczku wędzonego, 100 g kiełbasy swojskiej, 2 jajka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
 

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej; cebulę i czosnek posiekać; boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, potem razem z cebulą oraz czosnkiem podsmażyć; dodać do ziemniaków, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem; masę wyrobić i piec około 1,5 godziny; można podawać  na ciepło lub zimno.

 

  • Wyśmienity smalczyk

Składniki: 1 kg słoniny, 100 g boczku wędzonego, 100 g kiełbasy swojskiej, 200 g mięsa z łopatki, 2 jabłka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
 

Wykonanie: słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć; gdy będzie się dosmażała, włożyć pokrojoną cebulę, starte jabłko, boczek, kiełbasę i wcześniej uprażone pokrojone w kostkę mięso z łopatki; doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze około 15 minut mieszając.

 

  • Dżem z cukinii

Składniki: 2,5 kg cukinii obranej i wydrążonej z nasion, ½ kg cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, 2 galaretki brzoskwiniowe.

Wykonanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka  i lekko podlać wodą; gotować do miękkości, odparować, dodać cukier; gotować pół godziny, wsypać kwasek cytrynowy, galaretki i gotować jeszcze około 15 minut; gorącą masę wlewać do słoiczków; pasteryzować 10 minut.

 

  • Ciasto marchewkowe

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki, 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru.
 

krem I: 30 dag śmietany 36%, 20 dag serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, aromat cytrynowy.
krem II: budyń waniliowy na 0,5 l, 1 galaretka o smaku pomarańczowym, 0,5 l soku marchwiowego.

Wykonanie:
ciasto: całe jajka utrzeć z cukrem; miksując stopniowo dodawać olej, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz startą marchewkę, dokładnie wymieszać; ciasto wlać do formy 23x28 cm i piec 40 minut w temp. 180 st. C; wystudzone przekroić na 2 placki.
 

krem I: śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek mascarpone i kilka kropli olejku cytrynowego; kremem posmarować dolny placek i przykryć drugim plackiem.
 

krem II: 300 ml soku marchwiowego doprowadzić do wrzenia, w międzyczasie w 200 ml soku rozrobić budyń i wlać do gotującego się soku; zagotować; zdjąć z ognia, wsypać galaretkę pomarańczową, mieszać, aż się rozpuści; ostudzić i rozprowadzić po wierzchniej warstwie ciasta.

 

Panie z KGW życzą Wam smacznego!

 

 

 
Anna Olba
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR