KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zakończył się sezon na strusie pisklęta

Opublikowano 17.09.2018 r.
Zwykle produkcja nie trwała dłużej, niż do ostatniej dekady sierpnia. W tym roku przedłużyła się na wrzesień. Na jakość i ilość jaj, a potem wyklutych maleństw hodowcy nie mogą narzekać. 

To był dobry rok dla wylęgu małych strusi. Długo utrzymujące się wysokie temperatury sprzyjały znoszeniu jaj i odpowiedniej ich jakości. Najważniejsze jest to, że surowiec nie był mokry, nie leżał w kałuży czy błocie, bo wówczas potrafi odpaść nawet połowa strusich jaj, przeznaczona do inkubacji. W tym roku nie nadawało się do tego co najwyżej 20-30% towaru. Jest to wynik bardzo dobry- oceniają hodowcy. Wykluwanie przebiegało bardzo dobrze, podobnie było z odchowem. Jednak i tak tylko 1/3 piskląt pochodzi z krajowych wylęgów. Aż blisko 70% towarów trafia do nas z Belgii i Niemiec. 

Jedno pisklę strusia kosztuje 260 zł.  

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO