KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Finał konkursu "Bitwa Regionów - Bitwa na smaki"

Opublikowano 15.09.2018 r.
9 września odbył się finał Konkursu „Bitwa Regionów-bitwa na smaki”, którego inicjatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy. 

Impreza miała miejsce w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku podczas Jarmarku Kujawskiego. W tym roku do bitwy stanęło aż 30 zespołów z 10 województw: śląskiego, podlaskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, lubelskiego, lubuskiego, pomorskiego, łódzkiego, mazowieckiego oraz kujawsko-pomorskiego. Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń było przygotowanie potraw  tradycyjnych, charakterystycznych dla danego regionu. Smak dań, sposób podania i pomysłowość oceniało profesjonalne jury w składzie: przewodniczący – Grzegorz Parczewski, członkowie - Hubert Gonera, Grzegorz Łapanowski, Artur Michna oraz dr Józef Sadkiewicz. Komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:

I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.

Ponadto jury przyznało 2 wyróżniania: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” Dziadowice Folwark (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.

Nagrody w konkursie ufundowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a także Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Konkursowi towarzyszyło wiele atrakcji, które przygotował OT KOWR w Bydgoszczy. Na stoisku zorganizowano Strefę Relaksu, a w niej kącik zabaw dla dzieci, degustację lokalnych produktów, wśród których pojawiły się m.in. sery Adamczyk, wędliny z Masarni Zawistowski i Zakładu Mięsnego Kwiecińscy, soki tłoczone Klimkiewicz oraz Podpiwek Kujawski.

W ramach Strefy Relaksu odbyła się także debata z ekspertami na temat zdrowej, regionalnej i certyfikowanej żywności. Tego dnia za sprawą obecności Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski można było zjeść na miejscu różnego rodzaju kluski, racuchy, pierożki, a także dania mięsne. Nie zabrakło też tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem. Odwiedzający chętnie zaopatrywali się w rozmaite przetwory i wyroby. Całość uświetniły liczne występy artystyczne.

 

 

 

kontakt1.jpg
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa 
ul. Karolkowa 30
01-207 Warszawa
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO