KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 września 2018

Rusza „Program dla szkół”

W roku szkolnym 2018/2019 na „Program dla szkół” zostanie przeznaczonych 234,11 mln złotych. Z programu skorzysta z niego prawie 2 mln uczniów z całej Polski. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa czuwa nad jego realizacją. 

„Program dla szkół” to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. Polska jest jednym z największych beneficjentów tego programu. Pod względem przyznanego budżetu ze środków UE Polska plasuje się na 4. miejscu za Niemcami, Francją i Włochami.


W tym roku szkolnym dzieciom, podobnie jak w latach poprzednich, udostępniane będą nieodpłatnie świeże owoce i warzywa: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchewki, rzodkiewki, papryka słodka, pomidorki oraz kalarepa, a także mleko i produkty mleczne: mleko, jogurt naturalny, kefir oraz serek twarogowy. Uczniowie będą również uczestniczyli w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania oraz pochodzenia i uprawy produktów, które otrzymują do spożycia. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa udostępnia szkołom pakiety materiałów edukacyjnych dla nauczycieli, rodziców 
i dzieci, a na stronie internetowej KOWR i „Programu dla szkół” są dostępne filmy edukacyjne, broszury i materiały edukacyjne dla uczestników programu. 


Program dla szkół przeznaczony jest dla uczniów klas I-V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych. W programie weźmie udział ok. 2 mln dzieci. 

Uczniowie otrzymają porcje w dwóch okresach obejmujących po 12 wybranych tygodni w każdym semestrze danego roku szkolnego. W każdym z tygodni, każdemu dziecku należy udostępnić, co najmniej 3 porcje produktu owocowo-warzywnego i co najmniej 3 porcje produktu mlecznego. Dostawy owoców, warzyw i produktów mlecznych mogą rozpocząć się już od dnia 17 września 2018 r.


Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także upowszechnianie wiedzy o zdrowej zbilansowanej diecie oraz pochodzeniu dostarczanych produktów i ich powiązaniu z rolnictwem. 

 

 

 

 

kontakt1.jpg
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa 
ul. Karolkowa 30
01-207 Warszawa
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR